'Leefgebieden voor insecten eenvoudig te koppelen'

Dat meldt het Friese collectief voor agrarisch natuurbeheer de Waadrâne naar aanleiding van de excursie afgelopen week in Ternaard, die door circa 50 leden van de vereniging werd bezocht. De Waadrâne telt ruim 150 agrarisch ondernemers die samen circa 2.000 hectare in weidevogelbeheer hebben en 300 hectare akkervogelbeheer.
De akkerbouwers en melkveehouders uit het gebied bezochten een pilotgebied in Fiskbuorren. Daar zijn twee erven van akkerbouwbedrijven, met grond van andere akkerbouwers ertussen, met elkaar verbonden via zogeheten 'insectenaders'. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bloeiende akkerranden, ecologisch slootschonen en insectenranden. „Randenbeheer, taluds niet maaien, riet laten staan; allemaal maatregelen die vrij makkelijk zijn in te passen, met weinig kosten en zonder veel invloed op het bouwplan”, aldus bestuurslid Corrie Terpstra.
Herstel Biodiversiteit
De excursie is gelinkt aan de startnotitie Herstel van de Biodiversiteit in de provincie Fryslan, die vorig jaar is aan geboden aan Provinciale Staten. Binnen de Waadrâne worden ook bestaande initiatieven op insectengebied aan elkaar gekoppeld, zoals agrarisch natuur- en landschapsbeheer, het project Zoemende Akkers en Beespoke.
Terpstra: „Het blijkt dat het heel goed werkt als we de insectenaders zo inrichten dat ze kunnen meeliften op de initiatieven voor akkervogelbeheer. Daar profiteren de insecten van, en de akkervogels profiteren weer van de insecten. Het is goed voor het hele ecoysteem, het versterkt elkaar.”