Groningen komt PAS-melders tegemoet en vergoedt legeskosten

Tien PAS-melders hielden begin maart tijdens de Commissievergadering al een persoonlijk en emotioneel betoog over de situatie waarin ze door het handelen van de overheid zijn beland. Ook legden de boeren uit dat ze flink in de knel zitten. Banken willen bijvoorbeeld geen financiering meer geven en daardoor kunnen facturen niet meer worden betaald.
Het leed achter de PAS-melders is groot en de groep verkeert al jaren in onzekerheid. Groningen kent in totaal zo'n 160 PAS-melders die nog een vergunning nodig hebben. Elke veehouder die een aanvraagt doet voor legalisatie, moet zo'n 1.600 euro betalen voor een omgevingsvergunning. Dit is vastgelegd in de Legesverordening. BBB wil als initiatiefnemer samen met het CDA, de Partij voor het Noorden, de PVV, Groninger Belang en de VVD deze getroffen boeren tegemoet komen, door de legeskosten te schrappen en deze door de provincie te laten betalen. In Noord-Holland en Gelderland gebeurde dit eerder ook al op initiatief van BBB.
Financiering
Het geld vloeit voort uit de provinciale landbouwbegroting van 2023 en dan specifiek uit het potje dat bestemd is voor de verduurzaming van de landbouw. Daarover hadden onder andere PvdA en GroenLinks nog wel vragen. 'Gaat het vergoeden van de kosten van PAS-melders niet ten koste van budget dat anders naar duurzame landbouw zou zijn gaan?', wilden beide fracties weten.
Gedeputeerde Bram Schmaal (Groninger Belang) kon beide fracties teleurstellen en legde uit dat alle projecten uit 2023 die lopen voor verduurzaming van de landbouw gefinancierd zijn. Het geld dat naar de PAS-melders gaat, is dus budget dat over is uit 2023 en wordt overgeheveld naar de landbouwbegroting van 2024.
Precedentwerking
Statenlid Dick Hoogers van de ChristenUnie had nog een vraag over de juridische dekking en wilde weten of er mogelijk nog sprake is van precedentwerking. Als niet-agrarische ondernemers in de toekomst bijvoorbeeld een bezwaarschrift willen indienen en daar kosten voor moeten maken. „Kunnen inwoners de provincie voorhouden dat discutabele inzet achterblijft en dat daardoor geen leges hoeven te worden betaad?"
Schmaal: „Dit voorstel is een afgebakend geheel en gaat over de PAS-melders. In andere provincies is dit inmiddels ook gebeurd. Of het precedentwerking heeft op andere niveaus? Bij een zienswijze hoef je geen leges in te dienen. Ik kan mij zo snel niet bedenken of er soortgelijke situaties zijn. Het is een initiatief vanuit de Staten en wij hebben alleen gekeken of dit zou kunnen."
De gedeputeerde en indieners wisten uiteindelijk bijna alle fracties te overtuigen, op de Partij voor de Dieren na. Partijen benadrukten nog dat de vergoeding een 'symbolisch gebaar is', en 'een doekje voor het bloeden', en dat uiteindelijk het Rijk met een oplossing voor deze ondenemers moet komen. Daar waren alle partijen het unaniem over eens.