Verdubbeling deelnemers aan derde Nationale Aardappelrooidag
Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Aardappeltelers stellen hierbij hun akkers open voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om zelf een tasje aardappels te rooien voor thuis. Vanwege het grote succes van afgelopen jaar is het aantal deelnemende telers ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.
Afkomst
Circa 58 procent van de Nederlanders let soms of nooit op waar de groente of fruit die zij kopen geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt. Dit blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Voor de NAO reden ‘eten om de hoek’ als thema voor de Nationale Aardappelrooidag te kiezen.
Bijzonder duurzame teelt
De teelt vraag heel wat vakmanschap. Van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.
Grootste aardappel
Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.
Negen deelnemers
De negen deelnemende aardappelbedrijven zijn dit jaar: gebroeders Ham in Nieuw-Vennep, Brielse Boer in Zwartewaal, Brooijmans in Kuitaart, gebroeders van Gerwen in Wintelre, de maatschap Zeelen-Wolters in Montfort, biologisch landbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde, Agrofoodcluster in Emmeloord, Van Zwol Landbouw in Spijk en akkerbouwbedrijf Evenhuis Giethoorn. De activiteiten vinden plaats tussen globaal 10.30 en 16.00 uur. De Nationale Aardappelrooidag is een initiatief van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en onderdeel van de Power to the Pieper campagne.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Nederlandse Aardappel Organisatie
Bron: Nederlandse Aardappel Organisatie