Flevoland terughoudend met voorkeursrecht op landbouwgrond

Toekomstbestendige landbouw en herstel van de biodiversiteit staan centraal in het gezamenlijke conceptontwerp Flevolands Programma Landelijk Gebied (FPLG) dat de provincie Flevoland, met instemming van Provinciale Staten, heeft ingediend bij het Rijk. ‘Het gebiedsprogramma is ontstaan uit gesprekken met en ideeën van (agrarische) ondernemers, bewoners, medeoverheden en andere partners in het veld’, aldus Flevoland. Om de maatregelen uit het FPLG te kunnen uitvoeren vraagt de provincie een rijksbijdrage uit het Transitiefonds van 1 miljard euro.
Toekomst landelijk gebied
Het FPLG is de Flevolandse invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. ‘Ook in Flevoland heeft intensief land- en watergebruik en de verandering van het klimaat namelijk gevolgen voor de kwaliteit van natuur, bodem en water’, aldus de provincie in een toelichting. ‘Daarom stond in het FPLG de volgende vraag centraal: hoe komen we tot een toekomstbestendig, leefbaar en gezond platteland waar het goed wonen, werken, recreëren en voedsel produceren is?’
Natuur- en klimaatdoelen
In het FPLG zijn maatregelen opgenomen om de doelen voor natuur, stikstof, water, bodem en klimaat te halen. Daarbij vraagt provincie Flevoland aandacht voor de grote grondpositie van het Rijk in Flevoland. ‘Grond speelt een belangrijke rol in Flevoland bij het uitvoeren van de opgenomen maatregelen.’ Op verzoek van Provinciale Staten is opgenomen dat Flevoland vrijwillige kavelruil wil bevorderen en faciliteren. Ook voegde Provinciale Staten toe dat Flevoland zeer terughoudend om zal gaan met een eventuele uitbreiding van het instrument voorkeursrecht op agrarische gronden.
Vervolgstappen
Naar verwachting geeft het ministerie van LNV voor eind 2023 reactie op de concept ontwerpversie FPLG en helderheid over een bijdrage uit het Transitiefonds. ‘Deze bijdrage bepaalt mede hoeveel en hoe snel maatregelen opgepakt kunnen worden. Voor de uitvoering van maatregelen is en blijft samenspel en samenwerking tussen samenleving en medeoverheden belangrijk. Daarbij gaan we uit van een gebiedsgerichte aanpak want elk gebied heeft eigen kwaliteiten en specifieke kenmerken’, aldus Flevoland ter besluit.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Flevoland