BBB Groningen wil coalitieakkoord op hoofdlijnen: 'Zonder uitsluiting van partijen'

De fractievoorzitters van de Groningse partijen kwamen woensdagochtend bijeen voor een duidingsdebat over de verkiezingsuitslag. BBB kwam precies een week geleden als grootste uit de bus met twaalf zetels. De partij neemt dan ook het initiatief om te komen tot een nieuwe coalitie.
De nieuwkomer reikt daarvoor de hand uit naar andere fracties. „Moeten we dan over rechts of links?", vraagt fractievoorzitter Gouke Moes zich hardop af. Daarna geeft hij antwoord geeft: „Nee, we gaan niet over rechts of links. We willen de échte problemen van mensen gaan oplossen. Dat is wat de kiezer wil en nodig is. We denken niet in hokjes, vakjes of modellen, maar we willen de politiek er echt voor de burger laten zijn. En niet andersom."
Verbinding vindt BBB belangrijk. Moes: „We moeten open en zonder het uitsluiten van welke partij dan ook de informatiefase ingaan. Bij het uitsluiten van een partij sluit je ook de kiezer uit. En dat is juist waar het misgaat. We moeten elkaar opzoeken en luisteren. Ook als we het niet eens zijn met elkaar. Dat is verbinding zoeken en daarmee kun je polarisering voorkomen.'"
Niet in beton gegoten
BBB wil geen coalitieprogramma dat in beton is gegoten en waar elk detail voor de komende vier jaar al vastgelegd is. „Zowel de oppositie als de coalitie moeten een rol kunnen waarmaken", duidt de fractievoorzitter. „Dat is niet alleen beter voor ons als Staten, maar ook voor het functioneren van het college. En uiteraard ook voor de burger. Dat is nog het allerbelangrijkste. Die heeft ons gekozen en wil vertegenwoordigd worden. Dat kan alleen als er door alle partijen naar elkaar geluisterd wordt. Niet aanhoren, maar luisteren. Geen debatten voor de bühne, maar debatten om de beste ideeën en oplossingen naar boven te laten komen."
Verder wil de BBB dat het coalitieakkoord na twee jaar geëvalueerd wordt. „Want je ziet dat de wereld soms snel verandert. Daarom pleiten wij voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Ja dat is spannend, maar wel democratie. Zo benutten we de inzet van alle Statenleden en niet van de helft plus één."
Nieuwe bestuurscultuur
Andere partijen brengen de felicitaties uit aan BBB en laten weten zich te kunnen vinden in de visie voor een meer open bestuurscultuur. Meerdere fracties benadrukken de opdracht om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen.
De huidige coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, die beide achter BBB komen met vijf zetels, willen de nieuwe partij graag beter leren kennen. GroenLinks spreekt van een 'verpletterend signaal' van de kiezer, dat serieus genomen moet worden.
College met draagvlak
Johan Hamster van de ChristenUnie, en voormalig landbouwgedeputeerde, wijst op de omgekeerde vlaggen. „Mensen hebben gestemd met hun hart, hoofd en soms met- hun onderbuik. Maar gelukkig hebben velen gestemd met hun voeten. Door op te komen. De vlaggen hangen na de verkiezingsuitslag weer in de goede volgorde en dat de hoopt uit dat mensen niet zijn afgehaakt. Er is een broos vertrouwen en nu is het aan ons om dat waar te maken."
Hamster wijst ook op de stevige scheidslijnen die er de afgelopen jaren waren tussen de oppositie en coalitie. „Dat is niet hoe wij willen werken. We hopen op een college met een breed draagvlak dat veel kleuren weerspiegelt."
CDA en VVD stellen zich bescheiden op en vinden dat de bal bij BBB ligt.
Verkenner
BBB stelde vorige week Ard van der Tuuk, burgemeester van het Westerkwartier, aan als verkenner. Alle lijsttrekkers hebben unaniem ingestemd met de voordracht. Hij heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken wat de meest kansrijke samenwerking is voor een stabiele coalitie. Van der Tuuk gaat daarvoor de komende weken in gesprek met alle partijen.