Melkveehouders en akkerbouwers richten coöperatie voor koolstofcertificaten op

Er waren zo'n honderd boeren aanwezig. Sprekers waren Lubbert van Dellen (Flynth), Paul Bosch (Carbon bank) en Gauke Adamse (zelfstandig adviseur). De eerste projecten voor het genereren van 'carbon credits' (koolstofcertificaten) worden begin 2023 worden opgestart. De certificaten worden verkocht aan bedrijven die zo CO2-uitstoot compenseren. Boeren leggen de koolstof vast in gewassen of in grasland.
De oprichters van Carbon Coöp zijn Teun de Jong (voorzitter), Henk Bles (secretaris), Pieter Vogels (penningmeester), Hendrik Galema (algemeen bestuurslid), Andries Jensma en Gerben de Boer (raad van toezicht). 'Doelstelling van dit nieuwe initiatief is het ontwikkelen van een aanvullend verdienmodel voor de agrariër door vastlegging en reductie van CO2. Deze klimaatdoelstellingen zijn onvermijdelijk voor deze primaire sector, maar de coöperatie wil het initiatief en de handel in eigen handen houden', schrijft CarbonCoop in een persbericht.
Zelf verwaarden
CarboCoop: 'Drie melkveehouders en drie akkerbouwers uit Friesland slaan de handen ineen in hun zoektocht naar het verwaarden van carbon credits. Zij delen de visie dat de toekomst van de landbouw een vooruitstrevende en efficiënte landbouw is met veel aandacht voor bodemvruchtbaarheid, maar ook dierwelzijn en omgeving. Dat het meewerken aan de mondiale klimaatdoelstellingen daar een onderdeel van zijn is vanzelfsprekend. Echter, de waarde die daaruit voortvloeit, willen de boeren graag zelf vermarkten en niet laten opgaan in de keten. De samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw gaat bijdragen aan de reductie van de footprint van hun producten.'
Melkveehouders kunnen met blijvend grasland CO2 vastleggen, akkerbouwers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een gewas als olifantsgras.