Groningse Staten stelt agrarisch perspectief als randvoorwaarde in stikstofbeleid

De eerste motie is van Groninger Belang en mede ingediend door 50Plus, Partij voor het Noorden en BVNL Groningen met de titel ‘Agrarisch perspectief als randvoorwaarde’. ‘Toekomstperspectief voor agrariërs is noodzakelijk om invulling te geven aan de doelen die het Rijk heeft opgesteld’, valt in de motie te lezen.
Die boodschap, daar moet gedeputeerde Johan Hamster (CU) mee aan de slag. Hij heeft de opdracht een stikstofemissiereductie van 1.447 ton te bewerkstelligen en 97 mol depositiereductie op Natura 2000-gebied Liefstinghsbroek voor elkaar te boksen. Als het aan de partij ligt die bovenstaande motie succesvol indiende (Groninger Belang) gebeurt dat van onderaf. „We kunnen als Groningen ook zeggen: we laten de boeren zelf met een reductiedoelstelling komen. Misschien ligt dat getal wel heel dichtbij het getal dat we opgelegd hebben gekregen van het Rijk”, zei Statenlid Petra Blink. „Want dat iets is opgelegd, daar komt de woede ook vandaan.”
Troonrede
Hamster gaf aan dat Groningen niet onder de doelstellingen uit kan komen, maar dat het via de gebiedsprocessen wel de bedoeling is dat er van onderaf samen wordt gewerkt. De bestuurder, sinds begin dit jaar de opvolger van Henk Staghouwer, wil daarbij alle opties open houden. Hij refereerde daarbij aan de troonrede. „De koning zei letterlijk: ‘Soms zal een andere bedrijfsvoering uitkomst bieden, soms nieuwe technologie, soms bedrijfsverplaatsing, en soms zal uitkoop de beste optie zijn’. We gaan per situatie kijken wat we kunnen doen.”
Een geëmotioneerde boer die eerder deze maand had ingesproken over het stikstofbeleid had een diepe indruk achtergelaten. Meerdere Statenleden refereerden in het betoog aan die boer. Wel kwam er van alles voorbij als oplossingsrichting. Van ‘gooi het stikstofbeleid terug over de schutting naar Den Haag’ tot aan ‘legaliseer de PAS-melders niet, maar ga met ze in gesprek over hoe ze kunnen extensiveren’. Dat laatste standpunt, van Partij voor de Dieren-Statenlid Ankie Voerman, werd overigens van links tot rechts weggehoond. Nadja Siersema-Orsel (GroenLinks): „PAS-melders hebben ter goeder trouw gehandeld, dus met dat standpunt heb ik moeite.” Moties van de PvdD werden verworpen.
Het Gronings stikstofbeleid gaat ook niet overboord. Moties van die strekking (onder meer van PVV en BVNL) werden verworpen. Een motie om extra te investeren in het stikstofmeetnetwerk van Partij voor het Noorden haalde het ook niet.
Koplopers
Er werd door het Gronings parlement nog een motie aangenomen. D66-Statenlid Jurgen Elshof diende, mede ondertekend door CU, SP, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks, een motie in met de titel ‘Perspectief voor koplopers’. Hamster krijgt daarmee de opdracht mee om koplopers in de (kringloop)landbouw, biologische boeren en natuurinclusieve bedrijven te ondersteunen bij het zoveel mogelijk voortzetten van hun bedrijf. Er werd benadrukt dat dit ook geldt voor gangbare bedrijven die met dit soort zaken bezig zijn. ‘De koplopers zijn nodig om op een verantwoorde wijze voedsel te produceren in balans met de omgeving’, schrijft D66 in de motie.