Provincie Flevoland brengt kookboek op de markt met lokale producten
De lancering van het kookboek werd feestelijk gevierd tijdens een diner met de boeren en producenten die meegewerkt hebben aan het boek. Zij genoten van de gerechten uit het kookboek.
Verbazing
Chef-kok Sharon de Miranda is het gezicht van het kookboek en begon een zoektocht naar de mooiste producten die Flevoland te bieden heeft. „Ik viel van de ene verbazing in de andere: zoveel verschillende groenten, fruit en kruiden die in Flevoland worden verbouwd. Van aardappels tot saffraan. Meer dan genoeg voor een kookboek van 100 procent gezonde en lokale producten. Het kookboek is een ode aan alle prachtige producten en voedselproducenten uit Flevoland", vertelt De Miranda.
Voedsel en Flevoland horen bij elkaar, vindt de provincie. 'Op de vruchtbare Flevolandse bodem groeien veel producten van aardappels, uien tot safraan, gember, soja en fruit zoals appels en aardbeien. Het kookboek laat iedereen kennis maken met deze Flevolandse lekkernijen. Naast de recepten staan er verhalen in van Flevolandse boeren die met toewijding aan ons eten werken', schrijft Flevoland.
Impact
De boeren kregen een door De Miranda gesigneerd boek uitgereikt door gedeputeerde Jan-Nico Appelman. „Ik ben trots op dit kookboek vol met recepten van gezonde en hoofdzakelijk plantaardige Flevolandse producten. Dit past in onze ambitie om het voedsel in Flevoland duurzaam, plantaardig en toekomstbestendig te verbouwen. Zodat het goed is voor de mens en onze planeet. Sharon laat zien dat met kleine aanpassingen je een grote impact kan hebben”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.
Het is een enorme uitdaging om voldoende en gezond voedsel beschikbaar te hebben voor iedereen, zonder dat we daarmee de aarde uitputten, denkt de provincie. Op verzoek van Flevoland heeft chef-kok De Miranda het ‘Menu voor de Toekomst’ ontwikkeld dat bestaat uit gezonde, plantaardige gerechten van lokaal geteelde groenten en fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten van het seizoen. De gerechten zijn vooral ook lekker en smaakvol. In Food Forum van provincie Flevoland is het menu te proeven.
Te koop
Het kookboek ‘Sharon gaat lokaal’ is te verkrijgen via de boekhandel, online en de komende periode ook bij boerderijwinkels in de provincie.
Bron: Shot By Sylla