Zeer brede steun voor Drentse stikstofaanpak

Tijdens het debat in het Drents Parlement was er bij alle politieke fracties, van SP en STIP tot aan CDA, VVD en FvD, waardering voor de gekozen aanpak van het college. Het debat dat startte na een bijeenkomst met boeren in het Provinciehuis verliep gemoedelijk en er werden door de partijen slechts een aantal kleine kanttekeningen geplaatst.
Verbolgen en teleurgesteld
De ChristenUnie wilde vooral benadrukken dat ze verbolgen en teleurgesteld waren over de communicatie vanuit het ministerie, maar dat de partij de doelen wel wil halen. Daarbij zijn plantensoorten voor de ChristenUnie belangrijker dan het halen van de kritische depositiewaarden en moet leefbaarheid ook onderdeel zijn van de plannen.
Sterk Lokaal Drenthe wilde vooral een visie van gedeputeerde Henk Jumelet op de bemiddelaar Johan Remkes. Jumelet sprak zich er niet over uit, maar tussen de regels door werd wel duidelijk dat hij geen voorstander was van deze VVD’er.
Geëmotioneerd
Het CDA in de persoon van Vegter gaf aan zelfs geëmotioneerd te zijn door de bijeenkomst voor aanvang van het debat. „We moeten het samen doen en zijn mede-afhankelijk van jullie”, zo sprak hij de boeren op de tribune toe. Hij gaf verder aan forse kritiek te hebben geuit richting zijn Tweede Kamer-fractie en noemde dat de kritische depositiewaarden uit de wet geschrapt moeten worden. Hij steunde de koers van zijn gedeputeerde om per gebied te gaan kijken wat er wel en niet kan. „Het gaat niet om de koe, maar om het hoe.”
Habitattypen
Sonja Kort van de fractie STIP daagde het college uit om de stikstofgevoelige habitattypen in de Drentse natuurgebieden aan een kritisch onderzoek te onderwerpen, nadat akkerbouwer Wiljo Hepping aantoonde dat daar fouten in zijn gemaakt. Daar zou Hepping en de kennis die hij heeft ook bij betrokken moeten worden. Jumelet wees dit van de hand, al complimenteerde hij Hepping wel met zijn inspanning. „Het is geen zootje. Is dan alles honderd procent goed? Nee. We constateren dat we verbeteringen kunnen aanbrengen en doen dat ook.”
GroenLinks
GroenLinks staat grotendeels achter het college, maar ziet een aanscherping aankomen. Daarmee schaarde de partij zich als enige achter de startnotitie van het kabinet en ziet daarvoor legitimatie in Tweede Kamer door steun van moties voor de aanscherping van de reductiedoelen. GroenLinks ziet de stikstofopgave niet alleen voor boeren, maar wil ook een onderzoek naar een bijdrage voor de reductie vanuit verkeer.
Moties
Gedeputeerde Henk Jumelet benadrukte nogmaals dat de wet het uitgangspunt is voor de Drenthe aanpak en dat hij samen met zijn collegá en alle partijen in Drenthe gewoon wil starten met de gebiedsprocessen. „Laat ons niet druk maken over de laatste percentages, laten we gewoon starten. De eerste helft komt eerst. We weten dat voor een aantal gebieden de kritische depositiewaarden niet te halen zijn zoals in het Bargerveen. Door te starten weten we hoe ver we kunnen komen en kunnen we ook gemotiveerd afwijken van de doelen.”
Hij wees de vier ingediende moties van de fracties PVV en FvD, de initiatiefnemers van het debat, en JA21 en STIP dan ook af. Met de moties wilden deze partijen dat er nog krachtiger afstand genomen zou worden van het Haagse dictaat. De vier moties kregen geen meerderheid.