Alpe d’HuZes komt steeds dichterbij voor pluimveehouder Arjen Kocks

Kocks gaat tijdens de Alpe d’HuZes anders dan de meeste deelnemers niet fietsend of wandelend, maar rennend de berg op. Conditie heeft de amateurvoetballer wel en de training ging hem goed af. De hardlooptrainingen combineerde hij met de voetbaltrainingen. Een prima combi, zou je denken. Tot het ‘noodlot’ toesloeg. „Tijdens een voetbaltraining kneusde ik mijn teen”, vertelt de pluimveehouder, die er nu wel om kan lachen.
Door de kneuzing heeft hij twee weken helemaal niet kunnen hardlopen. „Het doet nog wel zeer, maar niet meer zo erg als aan het begin. Gelukkig had ik mijn zwaarste trainingen al gehad. Nu doe ik vooral nog wat rustige rondjes hardlopen. Daarbij probeer ik mijn teen zoveel mogelijk rust te geven en te laten herstellen.” Dat voetballen laat Kocks voorlopig even achterwege. „Het voetbalseizoen is voor mij vervroegd beëindigd. Ik kan niet hebben dat ik mijn teen weer raak of dat ik nog erger geblesseerd raak.”
Shirts verkopen
Zelf organiseert Kocks geen sponsoracties meer. Wel stond hij 11 mei nog op de Intensieve Veehouderijbeurs in Papendal om de bekende BIG Challenge-shirts en -merchandise te verkopen. „Heel leuk om daar op de beurs te staan. Je merkt dat BIG Challenge goed bekend is onder de meeste boeren. Veel mensen die een shirtje kopen hebben al eerder een shirt gekocht of kopen er een voor iemand anders omdat ze er zelf ook een hebben. Er kwam ook een dame bij ons om een shirt te kopen voor haar nieuwe kleinkind. Alle anderen hadden ook een shirt, dus de jongste moest er ook een hebben.”
Op de beurs verkocht Kocks samen met een andere deelnemer aan de Alpe d’HuZes voor 450 euro aan merchandise. De helft van dat bedrag mocht Kocks op zijn eigen sponsorpagina storten. In drie dagen tijd werd op de beurs 2.072,50 euro opgehaald.
Ondanks dat Kocks niet meer bezig is met acties stromen de donaties nog steeds binnen. „Omdat het steeds dichterbij komt zijn er steeds meer mensen die nog even een klein bedrag overmaken. Op de voetbalclub krijg ik ook nog wel eens wat contant geld toegeschoven. Ik maak daarna zelf dat geld over naar mijn sponsorpagina.”
Met de fiets naar beneden
Zondag 29 mei vertrekt Kocks naar Frankrijk met zijn vriendin, zus en broer. Ze rijden naar Frankrijk met hun bedrijfsbus omdat ze drie fietsen moeten meenemen. Die fietsen gaat Kocks tijdens de Alpe d’HuZes gebruiken om naar beneden te gaan. „Naar beneden gaat veel sneller met de fiets dan met de bussen en skilift. We zetten dus drie fietsen bovenaan de berg zodat we fietsend naar beneden kunnen.”
Dit zijn overigens geen wielrenfietsen maar gewone fietsen. Of dat goed gaat op die berg weet Kocks nog niet. „We hebben nog niet geoefend met naar beneden fietsen. Ik denk dat we de bochten gewoon niet te scherp moeten nemen en rustig afdalen.” Voor de zekerheid brengt Kocks de fietsen nog wel langs de fietsenmaker om ze te laten controleren. „Het is wel belangrijk dat de remmen goed werken op die hellingen.”
Kocks kijkt enorm uit naar de hele week in Frankrijk, maar nog wel het meest naar het voor de eerste keer met iedereen naar boven rennen en lopen. „De wandelaars starten om half vijf ’s ochtends met zijn allen tegelijk onderaan de berg. Dat lijkt me ontzettend mooi om te zien. De laatste keer gaan we als BIG Challenge-team samen over de finish. Dat lijkt me ook mooi omdat je dan die ontlading krijgt van wat je met iedereen bereikt hebt.”
Wil je Arjen Kocks steunen? Bekijk dan zijn deelnemerspagina en doneer aan hem of een van de andere deelnemers van BIG Challenge.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. De Alpe d’HuZes zal dit jaar plaatsvinden op 2 juni 2022. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
In het vorige artikel in deze serie vertelde Kocks over zijn redenen om mee te doen aan BIG Challenge. Lees dat artikel terug via de link.
Agrio (uitgever van deze website) volgt dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’HuZes gaan bedwingen. Maak kennis met de andere boeren: