Boeren vrezen voor papieren rompslomp van nieuwe archeologieregeling Leeuwarden

Leeuwarden wil dat in gebieden waar archeologische vondsten zijn te verwachten zoals boerenerven, een archeologisch rapport wordt gemaakt als er gebouwd gaat worden. Zo’n rapport moet er komen als dieper dan dertig centimeter in de grond wordt gegraven én als het gebouw groter wordt dan 25 vierkante meter.
LTO vindt het niet nodig dat bij een schuur van pakweg 1650 vierkante meter de hele oppervlakte wordt onderzocht want daar gebeurt niets mee. Een vloer erop beschermt juist archeologische waarden. „Alleen voor het leggen van de fundering wordt een sleuf gegraven", zei LTO-woordvoerder J. Breimer. „De totale verstoring van de bodem is dus niet 1650 vierkante meter maar bijvoorbeeld 163 meter maal 35 centimeter. Dat is 57 vierkante meter", heeft hij uitgerekend.
Kosten
Het archeologierapport zou dus maar over 57 vierkante meter hoeven te gaan. Dat scheelt administratieve rompslomp maar het scheelt ook aanzienlijk in de kosten. Maar de gemeente Leeuwarden wil dat de hele oppervlakte wordt onderzocht door boeren die op hun erf willen bouwen. Zo staat het althans in het bestemmingsplan. Woordvoerders van de gemeente Leeuwarden namen aan de rechtszitting deel via een videoscherm. Uitspraak van de Raad van State volgt over zes weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel