Groningse geitenhouder hikt tegen negatief GGD-advies aan

Daar zei de gemeentewoordvoerder dat B&W van Het Hogeland binnen enkele dagen op basis van dat advies een nieuw besluit zullen nemen over de milieu(omgevings)vergunning voor de geitenhouderijplannen van een rund- en geitenhouder uit de gemeente.
De veehouder zag bij de Raad van State de donkere wolken al samentrekken. Hij vindt het vreemd dat hij vanwege volksgezondheidsrisico’s geen geiten mag houden, terwijl er in elk dorp in Het Hogeland talloze huisdiergeiten rondlopen. „Die geiten worden elke dag volop geknuffeld. Dat levert dan blijkbaar geen gezondheidsrisco’s op. Maar 400 geiten in een stal in Rottum ver van alle woningen wel. Daar kan ik niet bij.”
De gemeente Het Hogeland gaat evenwel af op waarschuwende adviezen van de GGD en het RIVM, die overigens nog druk bezig zijn met vervolgonderzoeken naar de gezondheidsrisico’s van geitenhouderijen. GGD en RIVM adviseren overheden om uit voorzorg geen nieuwe geitenhouderijen of uitbreidingen toe te staan die dichter dan twee kilometer bij woningen liggen. En er liggen nu eenmaal enkele woningen binnen een straal van twee kilometer van de veehouderij in Rottum.
Geen keihard verband
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat er in de buurt van geitenhouderijen meer longontstekingen voorkomen dan elders. Waarom is onduidelijk. En hoewel er vooralsnog geen keihard verband is aangetoond tussen die longaandoeningen en geitenhouderijen, hebben veel provincies als voorzorgsmaatregel al een geitenhoud-moratorium(verbod) ingesteld.
De gemeente Het Hogeland moest dat zelf doen met behulp van een apart geitenhouderijbestemmingsplan. Zij had liever gezien dat de provincie Groningen, zoals Noord-Brabant, Gelderland en Flevoland, een moratorium had ingesteld. „Waarom doet ze dat niet,” vroeg rechter en staatsraad Lex Michiels. „Groningen vindt het geen provinciaal belang,” aldus gemeentewoordvoerder A. Meeuwissen. „Ook de gemeentes Westerkwartier en Westerwolde hebben het al geregeld. En zelfs de gemeente Groningen is er mee bezig. Het was allemaal een stuk eenvoudiger geweest als de provincie het had opgepikt.”
GGD en RIVM
Overigens behandelde de hoogste bestuursrechter vandaag het beroep van de veehouder tegen het geitenhoudverbod in het nieuwe zogenoemde facetbestemmingsplan voor Hogeland. De zaak over de vergunning volgt later in een aparte procedure. Hoe dan ook hoopt de geitenhouder dat de Raad van State het facetbestemmingsplan vernietigt, zodat hij meer kans maakt om zijn geitenhouderij te verplaatsen van Kantens naar Rottum. „Op dit moment hou ik al twee jaar een paar honderd melkgeiten op mijn boerderij in Kantens. Die wil ik naar Rottum verplaatsen. En al het rundvee wil ik in Kantens concentreren,” zei hij.
De gemeentewoordvoerder benadrukte dat Het Hogeland in de gemeente geen absoluut geitenhoudverbod heeft opgelegd. „Want als de geitenhouder met eigen onderzoek aantoont dat er voor omwonenden geen gezondheidsrisico’s zijn, kunnen we alsnog een vergunning verlenen.”
De raadsman van de veehouder noemde een dergelijk eigen onderzoek onhaalbaar en onzinnig. „Hoe kun je bewijzen dat geiten geen enkel gezondheidsrisico vormen. De GGD en RIVM onderzoeken al jaren het verband tussen geiten en longziekten en hebben nog steeds geen harde bewijzen. Dat moet dan uit een vervolgonderzoek komen. Dat duurt ook nog jaren.”
Overigens is de verwachting dat het landelijke vervolgonderzoek pas eind 2024 klaar is. Mocht de veehouder deze rechtszaak verliezen, dan zal hij zijn geiten moeten opdoeken en het melkgeitenhouderijplan op de plank leggen.
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen