Studenten aan het roer bij Warmonderhof

„Het is een hele uitdaging tot nu toe”, zegt Jiri Postma. Hij is derdejaars student en bezig met zijn eigen onderneming. „Een nat jaar tot nu toe, jonge grond. Niet alles doet het zoals wij zouden willen.”
Maar dat houdt de student niet tegen om heel enthousiast te zijn over zijn studentonderneming. Samen met drie andere studenten leert hij ontzettend veel: „Een teeltplan maken, de grondbewerking plannen, nadenken over de afzet. We zijn met onze groep echt verantwoordelijk voor het proces van begin tot eind.”
In een reguliere stage had hij niet zoveel geleerd, geeft hij aan. „Want bij welk bedrijf mag je alles van het begin tot het eind zelf beslissen? En dat kan nu wel.” Ook samenwerken en communiceren noemt Jiri als belangrijke leerpunten.
Mini-onderneming
De groepen studenten zijn op verschillende bedrijven aan het werk. Ook is er een groep aan de slag op het akkerbouwbedrijf van Joost van Strien in Ens. Zij hebben 20 ha tot hun beschikking waar zij hun mini-onderneming runnen. Sowieso zijn studenten van de Warmonderhof zeer praktische betrokken bij hun opleiding.
Recent opende de winkel bij de Warmonderhof een melktap: van ’s ochtends 8 tot ’s avonds 8 is daar verse, rauwe melk te tappen. Studenten zijn verantwoordelijk voor het complete reilen en zeilen van de melktap. En dat geldt ook voor de onlangs geopende mobiele kippenkar. De jonge kippen hebben net hun eerste eieren gelegd, die worden verkocht in de Hofwinkel van de school.
Tekst: Kirsten van Valkenburg
Beeld: Warmonderhof