Zaaiuien van het zand komen eerder op de markt

De zaaiuien oogst op zandgrond start doorgaans één tot twee weken eerder dan de oogst van zaaiuien in de traditionele teeltgebieden op kleigrond. Zaaiuien op zandgrond groeien sneller. Uien op zwaardere kleigrond die langzamer groeien zijn daarentegen het langst bewaarbaar. Qua ziekten en plagen en middelengebruik verschilt de teelt op zand niet veel van de kleigronden. „Maar je kunt niet per definitie dezelfde rassen telen", zegt Langenberg. „Het is ook geen eenvoudige teelt", waarschuwt hij.
Uien-versus aardappelteelt
Maar hij rekent er op dat de toenemende belangstelling voor uienteelt op zandgrond blijvend is, al wisselt het rendement door de jaren heen net als in de aardappelteelt sterk. De afgelopen jaren zorgden relatief hoge prijzen en exportrecords er voor dat akkerbouwers op zand zaaiuien in hun bouwplan opnamen. Ten opzichte van vorig jaar groeide het areaal zaaiuien met 11,3 procent, met name op de zandgronden. Mede vanwege verliezen in de aardappelteelt vanwege de coronacrisis, die zeker geen negatief effect had op de prijsvorming van uien. Vooral langs de Duitse grens van Groningen tot en met de Achterhoek worden er dit jaar uien op zand geteeld. In Zeeland waar traditioneel de meeste uien te vinden zijn staat het areaal onder druk vanwege de beperkte beschikbaarheid van zoet water om te beregenen.
Dit jaar zijn de prijzen van de eerste nieuwe oogst (plant) uien met prijzen van 10-15 cent per kilo ver ondergemiddeld en nauwelijks kostendekkend. „Vanwege de grote invloed die de exportmarkt heeft kan de stemming om de uienmarkt wekelijks omslaan", zegt Langenberg optimistisch.
Velddagen in Groningen en Limburg
Dinsdag 20 juli hield De Groot en Slot een demonstratiedag in het Groningse Bellingwolde in het Oldambt, die door 100 mensen werd bezocht. Diverse andere partijen uit de keten, zoals de handel en gewasbeschermingsmiddelenleveranciers deelden informatie tijdens deze demonstratie dag op de Groninger klei, waar de uienteelt ook in opkomst is.
Vorige week woensdag 14 juli demonstreerde De Groot en Slot in het Limburgse Odiliënberg de teelt van vroege plantuien, die traditioneel het meest in het Zuidwest-Nederland worden geteeld. Maar door de toenemende interesse vanuit de handel in met name vroege plantuien van Nederlandse herkomst verschuift het areaal mogelijk ook in dit segment van de uienteelt in Nederland van regio.
Beeld: Agrio archief