Miedema legt op 32 ha CO2 vast in veen

Het het waterpeil in het veenweidegebied omhoog en voorkom daarmee de uitstoot van CO2. Dat is het idee achter Valuta voor Veen, een nieuw model waarmee de inkomstenderving van boeren wordt gecompenseerd. De CO2 die in de grond blijft, wordt vrijwillig opgekocht door bedrijven, burgers en overheden. Valuta voor Veen heeft als uitgangspunt dat de verhoging van het sloot- en grondwaterpeil plaatsvindt op vrijwillige basis en dat het gebied zijn agrarische functie behoudt.
Uitkomst voor boer
Douwe Miedema is samen met zijn vader Sjoerd Miedema de eerste deelnemer aan Valuta voor Veen. Het systeem is voor de melkveehouders een uitkomst. Op de natte 32 hectare had Miedema al plasdras. „Voor de vogels zetten we de waterstand al een tijdje hoger. En als ze dan weg waren, ging het weer omlaag”, zegt Douwe Miedema. „Het is een apart hoekje, met daarachter terrein van Staatsbosbeheer. Op dat stukje heeft altijd extensief beheer gezeten. Daarin maakt het voor ons geen verschil. We maaiden al uitgesteld. Het is ons eigen natuurgebied.”
Een hoger waterpeil heeft gevolgen voor een boer in het veenweidegebied. Miedema moet rekening houden met zijn graskeuze, grasproductie, grasopbrengst en het dragend vermogen van de grond. De grasopbrengst langs de greppels is daardoor lager, maar Miedema neemt zijn verlies. ,,Ik vind dat niet erg. We krijgen hier een vergoeding van vijfhonderd tot achthonderd euro per hectare voor. Die compensatie komt vanuit de CO2-markt. Bedrijven die CO2 uitstoten, kunnen bij ons certificaten kopen. In ruil daarvoor houden wij het in het veen vast. Dat is het idee.”
Natuurpakketten
Vof It Nije Mieden is gaandeweg extensiever gaan boeren. Bij de start in 1996 was het bedrijf nog gangbaar. Met de koop van het naastgelegen stuk land waren in 2004 natuurpakketten gemoeid. De contracten liepen zes jaar en waren nog niet afgelopen. Op het verbreken van het contract stond een boete. „We besloten om ermee door te gaan. We zagen ook mooi resultaat. Er waren op het laatst zoveel weidevogels. Daar waren we wel blij mee en we hebben het doorgezet. Zo zijn wij steeds extensiever geworden. De stap naar biologisch was op het laatst zo klein, dat we dat zijn gaan doen. Dan hadden we een extra hoge melkprijs. In 2016 zijn we biologisch gaan boeren.”
Lees verder in de Veldpost die vanaf vrijdag op de mat valt. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of een gratis proefnummer aan.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel