Boeren van Harlingen tot Delfzijl in 2050 natuurinclusief

De sector moet daarbij zelf het stuur in handen houden. Aan het rapport werkten daarom meer dan honderd boeren en aanverwante partijen mee. Het kernteam bestaande uit het Agrarisch Collectief Waadrâne, Kollektyf Westergo, Collectief Midden-Groningen, Fjildlab en LTO Noord presenteerde donderdag het streefbeeld voor de kleischil van Harlingen tot Delfzijl.
20 miljoen
Het streefdoel bestaat uit vijf onderdelen: het verbeteren van de bodemkwaliteit, agrarische bedrijven toekomstbestending maken, een biodivers en aantrekkelijk landschap, verbinding zoeken met de maatschappij en verbinding met andere opgaven zoals verzilting en het bufferen van zoet water. Het rijk stelt twintig miljoen euro beschikbaar voor de plannen.
Een van de doelstellingen voor 2030 is een toename van het organische stofgehalte van de bodem ten opzichte van de situatie in 2020 op het eigen bedrijf. Natuurinclusief begint bij een gezonde bodem, zegt Durk Durksz, Fjildlab. „Het kernteam voorziet dat de productie op lange termijn verslechterd als de bodem verzadigd raakt met kunstmatige stoffen.” De eerste stap is het aanbieden van de cursus bodem die nog dit jaar wordt gegeven.
Wispelturig
De aanschaf van nieuwe technologieën moet goedkoper worden. Waar de subsidies mogelijk zijn, moet de boer hulp bij de aanvraag krijgen. Durk Durksz, Fjildlab: „De vraag aan de overheden is dan ook om minder wispelturig met de subsidies om te gaan. Een boerenbedrijf bestaat niet voor de korte termijn, maar voor tientallen jaren.”
Gedeputeerde Klaas Fokkinga, provincie Fryslân: „Wij hebben de gezamenlijke ambitie om landbouw te creëren die circulair is, maatschappelijk draagvlak heeft en economisch rendeert. Met dit kernteam staan we aan de wieg van verandering in de landbouw. It is mei sizzen net te dwaan. Het moet nu gebeuren.” Gedeputeerde Henk Staghouwer, provincie Groningen: „Dit is een grote stap voorwaarts. We hebben de hand aan de ploeg. De regiodeal is een voorbeeld van hoe het in de landbouw kan en moet. Wij hebben hiermee goud in handen. Wij voeren plannen uit die elders nog gemaakt moeten worden.”
Trots
Minister van Landbouw Carola Schouten liet weten trots op het kernteam te zijn. „Friezen en Groningers hebben dezelfde dromen voor de toekomst. Samen kunnen jullie een zwieper aan een duurzame toekomst geven door gezamenlijk de schouders onder het programma te zetten, over de provinciegrenzen heen.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw