‘Knoeterharde mooie uien uit de Groningse klei’

Het traditionele bouwplan in en rondom Nieuwolda, gemeente Oldambt, is bieten, koolzaad en tarwe. Bosma was op zoek naar meer saldo in het bouwplan, een betere vruchtwisseling voor betere opbrengsten. De Groningse teler kwam al snel uit bij de uienteelt.
In het eerste jaren liet hij een loonwerker de uien inzaaien. Samen met de buurman schafte hij een rooier en een klapper aan. De buurman teelt al wat langer uien en had al een oplader en een hallenvuller, die Bosma ook mocht gebruiken.
Dit jaar is de Groningse teler begonnen met een areaal van 16 hectare en aankomend jaar heeft hij 20 hectare. „De laatste jaren zijn de prijzen goed, daar hebben we geluk mee. Als je in de eerste paar jaar dat je met je uienteelt begint, geen geld verdient, krijg je het deksel op de neus en investeer je niet verder. Wij zijn op een gunstig moment ingestapt. Al besef ik goed dat er ook een moment komt dat de prijzen minder goed zullen zijn.”
Theorie
De theorie van de uienteelt is simpel: groenig rooien als het loof ongeveer 60 procent is afgestorven. Klappen en rooien als de uien ‘winddroog zijn’ en zorgen dat ze niet te kort geklapt en gerooid worden om het risico op kop- en wondrot te verlagen. Al die teeltervaringen werden met de wat meer ervaren buurman gedeeld en ook Agrfirm ondersteunt hem bij de opstart van de uienteelt.
Lees verder in de aankomende editie van Veldpost. Deze belandt dinsdag 22 december bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee?Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Richard Bender
Beeld: Ron Bosma