Tennet: Hogere masten in Spijk haast net zo duur als gewasschade, dus dat doen we niet

Meer naar de sloot toe, dan gebeuren er geen ongelukken en is er niet voor tonnen gewasschade, zegt de akkerbouwer. Tennet wil niet meewerken omdat de maximaal toelaatbare afstand tussen de 380 kV-masten wordt overschreden.
Niet afwijken
Hogere masten is een oplossing, maar die kosten 300.000 euro per stuk meer, zei een woordvoerster van de netbeheerder. Omdat het om twee masten gaat zouden de meerkosten 600.000 euro zijn. Afgezet tegen de landbouwschade die de akkerbouwer in veertig jaar oploopt is het verschil maar enkele honderden euro’s per jaar. Voor zo’n laag bedrag wil Tennet niet afwijken van de standaardmasten van de 380 kV-verbinding tussen Eemshaven, Oudeschip en Vierverlaten.
De boer heeft de voorzieningenrechter gevraagd om schorsing van zijn gedoogplicht. Hij heeft geen bezwaar tegen hoogspanningsmasten op zich. Hij krijgt er drie. Met de middelste heeft hij geen probleem, maar de buitenste twee wil hij dertig meter verschuiven. Dat voorkomt niet alleen tonnen schade in de komende veertig jaar, maar de masten zoals ze nu zijn gepland door Tennet vormen ook een gevaar voor zijn landbouwmachines. „Als een spuitarm per ongeluk omhoog blijft staan of een laadbak, dan kan er zomaar een ongeluk gebeuren."
Onverzekerbaar
Hij wil er niet de schuld van krijgen als na een botsing met een mast het hele 380 kV-tracé buiten gebruik raakt. „Een enorm risico want deze schade is onverzekerbaar", zegt zijn raadsman P. de Goede. De meerkosten van een hogere mast bedragen volgens de akkerbouwer 10.000 euro. Het Tracébesluit is door de Raad van State in een andere procedure al beoordeeld. De bezwaren werden toen afgewezen. Volgens Tennet valt er daardoor tegen de gedoogplicht niets meer te ondernemen.
Naast de akkerbouwer uit Spijk vragen ook twee inwoners van Bedum schorsing van hun gedoogplicht. Uitspraak van de hoogste bestuursrechter volgt binnenkort.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek