#TAFD: Nederland bedankt massaal boeren

Tijdens de internationale Thank a Farmer Day staan burgers en consumenten stil bij het belang van boeren. In Amerika worden boeren al 25 jaar bedankt op deze speciale feestdag. In Nederland is het concept nog jong. Stichting Boer Bewust heeft in 2017 voor het eerst de feestdag voor boeren geïntroduceerd in Nederland. Door middel van een video wil de stichting elk jaar consumenten bewust maken van het werk dat boeren verzetten zodat voldoende eten beschikbaar is.
Tekst gaat verder onder video
De stichting wil met de video niet alleen om een dankjewel vragen namens de boeren. De actie is bedoeld om de communicatie te verbeteren en de connectie tussen boeren en burgers aanhalen. „Als je in de supermarkt komt dan zie je voedsel in overvloed, als consument heb je niet zo het besef waar dat voedsel vandaan komt. Met ‘Thank a Farmer Day’ willen we mensen even laten stilstaan dat dat eten wat je koopt, of laat thuisbezorgen, dat dat ergens gemaakt wordt,” vertel Kees Maas van stichting Boer Bewust tijdens een interview op het youtube-kanaal van de Dutch Food Week.
#TAFD
Stichting Boer Bewust is niet de enige die aandacht besteed aan Thank a Farmer Day. Met de hashtags #TAFD #TAFD2020 #boerbewust #boerbedankt sturen bedrijven, consumenten en lokale initiatieven hun dankwoorden naar boeren.
Tekst gaat verder onder tweets
Wall of Farm
Flevofood, een samenwerkingsverband van Flevolandse voedselproducenten, wilde de Flevolandse boeren extra bedanken.
Flevofood op haar website een pagina gemaakt die Wall of Farm heet. Hierop zijn meerdere boeren uit Flevoland te zien. Het idee hierachter is dat mensen om boeren te taggen die ze graag willen bedanken en op deze manier een (online) ‘Wall of Farm’ te maken.
Daarnaast maakte ook zij een filmpje waarmee ze alle Flevolandse boeren bedanken. „Flevoland kent veel koplopers die investeren in innovatieve ontwikkelingen en diverse circulaire en duurzame oplossingen. Zo kan er voor de één beter en efficiënter, of voor de ander juist wat minder, maar meer gericht op duurzaamheid geproduceerd worden. Met maar liefst 5000 boeren en 1000 verschillende producten, mag Flevoland zich met recht de groentetuin van Europa noemen,” Aldus Bauke van de Veer bestuurslid van Flevofood.