‘Ieder aardappelras is een compromis’

Meijer Potato kijkt al honderd jaar vooruit. In de laboratoria worden rassen ontwikkeld waar in de toekomst vraag naar is. In ’t Anker: „De markt beweegt steeds meer mee met wat de consument wil. Dat gaat soms heel snel en soms langzaam.” Meijer Potato heeft op dit moment 21 rassen in zijn portfolio. Deze zijn door een heel selectieproces gegaan, want iedereen in het verwerkingsproces heeft zijn eigen belang. De consument, verwerker en teler hebben allemaal andere behoeftes. In ’t Anker wil dat een aardappel op alle punten ‘goed’ scoort en liever nog ‘uitstekend’. „Daar moet je een goede middenweg in vinden. We hebben ook soorten ontwikkeld waar de tijd nog niet rijp voor was. Veredelen is een afvalrace.”
Het voorspellen van de toekomst doet Meijer Potato door veel gesprekken te voeren. Vertegenwoordiger teelt en inkoop Hendrie Poppe luistert naar de meningen van de honderd telers in de kop van Groningen, Friesland, Noord-Holland en Flevoland. Poppe benadrukt dat meer niet altijd beter is. De opbrengst kan groter zijn, maar dat zijn de risico’s dan ook. „Wat wij in Nederland heel goed doen, is het leveren van hoge kwaliteit. Daar moeten wij het van hebben. Meer produceren is niet altijd nodig en dat kan hier ook niet altijd. Je ziet dat sommige boeren nu een grens bereiken. Met 80 bunder hebben ze een even grote opbrengst als met 100 bunder. Je moet daarin de balans zien te vinden.”
Eén knolletje
Dat de risico’s groot kunnen zijn, daar weten ze bij Meijer Potato alles van. Vijf jaar geleden werd in het laboratorium een PSTVd-besmetting gevonden. Het hele bedrijf moest in quarantaine en drie generaties aardappelen zijn geruimd. Het was een enorme klap. In ’t Anker: „Het hele traject is in een klap in stukken geslagen. Alleen de genetica mochten we houden. Daar hebben we voor gestreden. We moesten letterlijk naar één knolletje terug.”
Meijer Potato moest zich een weg terug naar boven worstelen. De geredde genetica bleek gelukkig voldoende om het bedrijf voort te zetten. Nu, vijf jaar later, is de aardappelveredelaar veel verder dan voor de PSTVd-besmetting.
Lees verder in de aankomende editie van Veldpost. Deze belandt zaterdag 26 september bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel