Rijksuniversiteit monitort vogels, bodem en insecten tussen Groningse panelen
Onderzoek bodem bij zonneparken

Eén van de zonneparken waar de bodemkwaliteit wordt onderzocht, ligt bij Roodehaan in de provincie Groningen waar Solarfields het land pacht van een akkerbouwer. In totaal moeten er 40 zonneparken in Groningen komen. Tot nog toe zijn er tien parken ingericht.
Het doel van het onderzoek is te komen tot de beste inrichting en beheer voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. De provincie Groningen en producent van duurzame energie Solarfields zijn opdrachtgevers voor het onderzoek.
Door de maatregelen uit het klimaatakkoord stijgt de productie van zonne-energie aanzienlijk en daarmee ook het aantal zonneparken. Het streven is er 800 te vestigen in Nederland voor 2030. Dit is veel en noodzakelijk, maar om het in perspectief te plaatsen: het gaat hierbij om 0,7 procent van het landbouwareaal.
Volgens David de Jong van Solarfields is het voor het eerst dat een dergelijk onderzoek wordt gehouden. „We onderzoeken verschillende opstellingen en vormen van beheer van zonnepanelen.”
Daarmee wordt onderzocht welke effecten de inrichting en het beheer hebben op de bodemkwaliteit en biodiversiteit en hoe die kunnen bijdragen aan de verbetering ervan. In het onderzoek is er extra aandacht voor boerenlandvogels. „Deze vogels hebben het zwaar en de aanleg van zonneparken kan het ze nog moeilijker maken”, zegt De Jong.
Lees meer over het onderzoek naar de bodem bij zonneparken in de aankomende editie van Veldpost. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen