‘Friese gebiedscommissie voor wolf is niet nodig’

Een Friese gebiedscommisie opstarten is om de wolf te monitoren is mogelijk, maar volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga niet nodig omdat de wolf niet in de provincie is. „We hebben een wolvenprotocol. Op dit moment is er geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. De wolf wordt hier niet frequent gesignaleerd.” De gedeputeerde geeft aan dat de ambtenaren regelmatig overleg hebben over het roofdier.
Verdoven
VVD-Statenlid Marten Dijkstra vindt de wolf ‘een prachtig beest’. „Als hij de ruimte heeft, dan heeft het dier een functie binnen de natuur, maar we romantiseren het beeld. Het dier past hier niet. Afschieten heeft niet onze voorkeur net als een hek plaatsen. Verdoven met een pijltje is een optie. Dan kun je de wolf binnen Europa weer uitzetten op een plek waar hij wel past.”
Mede-indiener Attje Meekma (CDA) wil dat Friesland als wolfvrij gebied aan wordt gesteld in het Interprovinciaal overleg. „Wij willen met alle belanghebbenden om de tafel om te voorkomen dat de wolf hier een blijvende factor wordt. Het lijkt alsof wij om het onmogelijk vragen, omdat het een beschermde diersoort is. Toch bestaan in Europa al wolfvrije zones. Probleemwolven mogen hier worden afgeschoten. Nederland is niet meer geschikt voor de wolf. Wij kunnen beter ons tijd en geld in de weidevogels steken.”
Schadevergoeding
In Friesland zijn sinds 2015 38 schapen door een wolf doodgebeten. De 45 andere gevallen ging het om een hond. In 2019 is voor 2.571 euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Het uitgekeerde schadebedrag is tot nu toe voor dit jaar 950 euro.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek