‘Strokenfrees nog niet ruim voorhanden bij loonbedrijven in Fries veenweidengebied’

Het Bestjoerlik Oerlis Feangreide (BOF) stelt 100.000 euro beschikbaar en wil hiermee het gebruik van deze machines in het Friese Veenweidegebied stimuleren. De subsidieregeling gaat open vanaf 1 juni tot en met 26 juni. Loonbedrijven kunnen subsidie voor een aanschaf van een strokenfrees, bijbehorende apparatuur voor precisielandbouw en installatie daarvan aanvragen bij provincie Fryslân. Mocht er geld over zijn dan worden ook de aanvragen voor volveldse frezen behandeld.
Ervaring
Loonbedrijf Brak is gevestigd in Aldeboarn, midden in het veenweidegebied. Brak is al eerder op de aangepaste machines met niet-kerende-grondbewerking overgestapt. „Wij hebben een stroken- en een overtopfrees aangeschaft”, zegt Anthony Brak, ,,De overtopfrees freest vijftien tot zeventien centimeter grond. Die freest de grond zwart, maar gaat niet te diep. De strokenfrees laat ook de bodem intact. Die freest ongeveer tien centimeter breed en tien centimeter diep. Je bent heel weinig in de grond aan het roeren en de toplaag blijft intact.”
Mulchen
Brak doet mee aan een maïsproef op drie hectare van zijn land. Tot nu toe heeft hij overwegend goede ervaringen met de niet-kerende-grondbewerking. „Mulchen is ook een goede manier van grondbewerkig. Dan frees je drie centimeter van de toplaag. Op deze manier krijg je een mulch die de groei van het gras stillegt. Nu wordt bekeken of de maïs het van het gras wint.” De proef is overwegend positief, maar de droogte kan nog roet in het eten gooien.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Trekkerweb.nl