Maïskuil afdekken om weidevogels te beschermen

Predatoren zoals de vos, marterachtigen, dassen, maar ook roofvogels zijn natuurlijke vijanden van weidevogels. Ze roven al in een vroeg stadium eieren uit nesten, of vreten jonge kuikens. Ten bate van het Bruto Territoriaal Succes (het aantal kuikens dat vliegvlug raakt), maar ook in kader van het beheer, is het volgens het collectief noodzakelijk om maatregelen te nemen.
Maïskuil afdekken
Eén van de maatregelen die boeren kunnen nemen is het afdekken van de maïskuil. In de winter fungeren open kuilen als voedselbron voor predatoren. De kuil hoeft volgens het collectief niet elke keer luchtdicht; het is al voldoende als het snijvlak wordt afgedekt met een beschermzijl. Het opruimen van zogenoemde ‘rommelhoekjes’ met banden, stenen of dakpannen op erven en percelen kan ook helpen. Deze hoekjes bieden namelijk predatoren een schuilplek. Datzelfde geldt voor oude schuurtjes. Het advies is om deze af te breken.
Verder adviseert het collectief boeren die land hebben dat grenst aan een spoorlijn met Prorail te overleggen over het maaien van spoorbermen. Ruige spoorbermen bieden bescherming aan predatoren. ‘In overleg met Prorail kunnen de bermen in het kader van natuurbeheer door hen vaker gemaaid worden’, aldus Súdwestkust. Boeren kunnen dit via hun gebiedscoördinator regelen. Daarnaast is het advies om rietoevers te maaien en kuilbalen niet op het veld te plaatsen. Volgens het collectief kan op deze manier worden voorkomen dat predatoren in de balen een hol creëren voor hun jongen.
Sterfte
Het nemen van maatregelen is volgens Súdwestkust van belang omdat wanneer de gruttopopulatie in stand gehouden wil worden, 60 procent van de gruttoparen minimaal jaarlijks één kuiken moet groot krijgen. ‘Is dit percentage na afloop van een broedseizoen lager, dan staat direct het voortbestaan van de soort onder druk’, stelt het collectief. ‘Het aantal dieren dat sterft is dan namelijk op jaarbasis groter dan het aantal dieren dat er bij komt.’
Beeld: Susan Rexwinkel