Veld-post.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Drenthe
      • Flevoland
      • Friesland
      • Groningen
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMelkveeGroningen financiert proef met additief om eiwit in melkveerantsoen te beperken

Groningen financiert proef met additief om eiwit in melkveerantsoen te beperken

De provincie Groningen stelt 29.000 euro beschikbaar voor een proef waarbij koeien een voeradditief krijgen om het aandeel (soja)eiwit in het rantsoen te beperken. Het belangrijkste doel is het beperken van ammoniakuitstoot in de mest.

De proef wordt uitgevoerd door gebiedscoöperatie Westerkwartier. Op twee melkveebedrijven krijgen 30 koeien een supplement met aminozuren toegediend. 30 andere dieren dienen als controlegroep. Door op aminozuurniveau te voeren, zou het totale rantsoen met minder eiwit toekunnen. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre of de gezondheid verbetert en wat het effect is op de melk- en vleesproductie de melkopbrengst en de stikstofuitstoot. De proef duurt in totaal acht maanden.

‘Beter voor economie, dierwelzijn en milieu’

Provincie Groningen geeft aan dat zij graag in deze proef investeert omdat de provincie “koploper wil zijn in de ontwikkeling van duurzame landbouw, waarbij niet alleen economisch belang, maar ook dierenwelzijn en het milieu belangrijk zijn.” De provincie spreekt de verwachting uit dat het toedienen van aminozuren en het beperken van sojaeiwit, een verbetering gaat opleveren voor het gehele bedrijf, maar ook voor melk- en vleesverwerkers en de consument, “doordat het vlees en zuivelproducten van hogere kwaliteit zijn.”

‘Mogelijk niet verdienmodel voor regio’

De provincie wil bij positieve effecten kijken wat de mogelijkheden zijn om het supplement regionaal te produceren en verwerken. „Dit wordt mogelijk een nieuw verdienmodel voor de regio, met als uiteindelijk doel gezonde koeien, vitale bedrijven en minder schade voor het milieu.”

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stikstof
Praat mee
Veldpost is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Noord-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Veld-post.nl en bevestig jouw aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Drenthe
  • Flevoland
  • Friesland
  • Groningen
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Veld-post.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Drenthe
        • Flevoland
        • Friesland
        • Groningen
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top