Friese stroomnetwerk kan meer zonneparken en windmolens niet aan

Het Friese platteland is onder de bouwers van zonneparken populair. „De landbouwgrond is hier goedkoper dan in veel andere provincies en er is de laatste jaren veel subsidie verstrekt”, zegt woordvoerder van netbeheerder Liander, Peter Hofland. „Er is de laatste jaren amper regie door de overheid gevoerd op de locatiebepaling van zonneparken. Alle ruimte op het net is in een korte tijd vergeven.”
Boeren teleurstellen
De netbeheerder moet regelmatig boeren teleurstellen. „Als er geen ruimte op het stroomnet is, dan krijg je ook geen subsidies meer. De agrariërs in de rode gebieden kunnen niet meer stroom gebruiken of terugleveren aan het net.” Door een halt te roepen aan de zonneweides en windmolenparken voorkomt Liander stroomuitval. „Wij hebben in Nederland het beste stroomnet ter wereld. Dat willen wij graag zo houden.”
Vergroten netwerk kost maximaal 8 jaar
Het nutsbedrijf uit Arnhem spendeert alleen al in 2020 bijna negenhonderd miljoen euro in de uitbreiding van het net. In Friesland wordt 99 miljoen geïnvesteerd. Toch wil Hofland de verwachtingen temperen. De bouw van elektriciteitsverdeelstations kost veel tijd. Daardoor is de capaciteit van het net over het algemeen niet op korte termijn vergroot. „Boeren hebben binnen een jaar hun hele dak vol met zonnepanelen. Wij zijn tussen één en acht jaar onderweg om aanpassingen te doen. Dit heeft te maken met de ingewikkelde wet- en regelgeving. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch personeel.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen