Muizenplaag geremd door vele regenval
‘Groot deel van de veldmuizen lijkt te zijn verzopen’

„Een groot deel van de veldmuizen lijkt te zijn verzopen”, zegt beleidsadviseur LTO Noord Roel Visser. Hij hoopte op deze situatie. „De plaag heeft gelukkig een goede tik gehad. In het meest ideale scenario was er ook nog een week vorst eweest. Dat had de muizenplaag helemaal ingedamd. Die hoop op een winter is inmiddels vervlogen.”
Op de hoger gelegen gebieden zijn nog wel muizensporen te vinden. Het vermoeden is dat de populatie op deze plekken naar een normaal niveau terug is gebracht. De schade aan de graslanden van de plaag van afgelopen zomer is volop zichtbaar. Vele hectares weiland moeten opnieuw worden ingezaaid om de grasproductie weer op orde te krijgen.
Weidevogels
De overvloed aan regen heeft ook nadelen. De mest kan tot op heden nog niet worden uitgereden. Het indammen van de muizenpopulatie maakt dat predatoren op zoek naar ander voedsel gaan. Het zullen vooral de eieren en kuikens van weidevogels zijn die het voedsel vormen van de predatoren die geen muizen meer op het menu hebben. „De roofvogels, zoals de reiger, zoeken het eten ergens anders. Daar kunnen de weidevogels zeker de dupe van worden. Het is een kwestie van vraag en aanbod”, stelt Visser.
Het risico op een volgende muizenplaag is volgens de beleidsadviseur ‘levensgroot’. „Over vier jaar verwachten we de volgende plaag weer. Dat is de voorspelling van verschillende biologen. In de tussenliggende periode moeten we nadenken over hoe we hierop in kunnen spelen.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek