Zeven miljoen voor bodemverbetering Friesland

Daaraan voorafgaand stelt Provincie Fryslân een regeling open voor initiatieven vanuit de gemeenschap en organiseert bijeenkomsten om mensen mee te laten denken. Wat er verder gaat gebeuren, is nog onbekend. „Het is een startnotitie. We gaan nu aan de slag om te kijken hoe we het programma vorm gaan geven”, zegt woordvoerder Esther Heida, „De Staten wordt niet direct een programma voorgelegd, maar we geven ze meerdere opties voor het uitwerken. In de startnotitie staan zaken die wij al doen, doelen die wij willen bereiken en hoe wij dit aan willen pakken. Hoe de aanpak eruit gaat zien en wie eraan meewerken, dat moet uit het definitieve programma gaan blijken.”
Specifieke plannen voor de landbouw liggen nog niet klaar. De provincie gaat met de boeren in gesprek. ,,Wat we precies van de sector vragen, is nu nog te vroeg om te zeggen. We kijken eerst zelf goed naar wat wij kunnen doen.” De regelingen die agrarisch natuurbeheer stimuleren, staan los van de startnotitie.
Bodembeheer
Bodembeheer is een onderdeel van de landbouwdeal om de CO2-uitstoot te verminderen. In de startnotitie wordt daarom ook project Kaindorf genoemd, een bodemonderzoek naar het voorbeeld in Oostenrijk. De Oostenrijkers koppelen hier sinds een kwart eeuw certificaten aan. In Friesland zijn vorig jaar maart 25 boeren met het project gestart. ,,Het is duidelijk dat het model voor Friesland interessant is, maar het moet aan onze regio worden aangepast.”
Afname twintig procent
Of de opzet van het herstelprogramma voor de biodiversiteit lukt, meet provincie Fryslân af aan de lijst met Soorten van Fries belang. Hierop staan de beschermde soorten waarvoor Fryslân een speciale betekenis heeft en die bedreigd zijn. Het aantal op deze lijst moet elke twintig jaar met twintig procent afnemen.
Wat de maatregelen voor de boeren betekenen, wordt later dit voorjaar duidelijk als de startnotitie aan de Statenleden worden gepresenteerd. Eind dit jaar moet het programma van start gaan.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel