Fraude met kasafval op melkveebedrijven

Onderzoek toonde aan dat de fraude verder ging. Ook een melkveehouder uit Koudum bleek veel plastic in het groen te hebben. Een fouragehandelaar in Nunspeet was de tussenhandelaar. Ook een boer uit het Brabantse Diessen was bij de zwendel betrokken. Begin deze maand werden de betrokken boeren gearresteerd op verdenking van de fraude.
Het spoor leidde uiteindelijk naar België. Een afvalverwerker in Wervik bood het afval met plastic aan als strooisel voor in de stal, onder de koeien. De politie en de landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werden bij het onderzoek betrokken. „Dit ging over de provinciegrenzen heen, over de landsgrenzen zelfs. We hebben nog nooit eerder zoiets op deze schaal gevonden”, zegt Jaap Middel, woordvoerder van de milieudienst.
Zes jaar jong
De Fumo is pas zes jaar geleden vanuit bestaande rijksdiensten opgericht. Aanleiding was de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Het Rijk wilde de veiligheid in de provincies verhogen door kennis met gemeenten, waterschappen en provincies te delen.
De Friese milieudienst bestaat uit een directeur en vier afdelingen: Toezicht en Handhaving, Specialistisch Advies, Toetsing en Vergunningverlening en Bedrijfsvoering.
Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het naleven van milieuregels, stelt de Fumo. De dienst houdt in opdracht van gemeenten en de provincie hierop het toezicht. De medewerkers van de milieudienst voeren controles uit en leggen, indien nodig, sancties op bij overtredingen. Toezicht en Handhaving heeft buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) die handhaven.
Lees meer over de vermoedelijke kasafvalfraude in de aankomende editie van Veldpost. Deze belandt zaterdag 15 februari op de mat. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel