Veehouder Gras: ‘Reinigen van melksysteem wekte chemische reactie op’

De chemische reactie ontstond bij Herman Gras onmiddellijk nadat het zure en basische reinigingsmiddel met elkaar in contact kwamen. Een geelgroene bruisende damp steeg op en er was een hele rare geur, aldus Gras, die alleen bij de tank stond. Hij wist dat het niet goed zat. Diep inademen was niet mogelijk en het 'kneep' hem op de borst. Zijn vrouw belde direct de huisarts. De dokter leek meer in paniek dan de melkveehouder. Alle alarmbellen gingen bij hem af. Heel rap stonden acht brandweerlieden, twee politieagenten en drie ambulancebroeders op het erf om hulp te bieden.
Zuur
„Je gaat ervan uit dat het goed gaat. Ik had de pech dat ik de ronde daarvoor zuur had gebruikt. Beide vloeistoffen mag je absoluut niet mengen. Dat weet ik en staat ook duidelijk op de verpakkingen Het reservoir van de vloeistof is smal en diep. Je moet er boven hangen, wil je de inhoud kunnen zien”, vertelt Gras. Hij meet elke keer de hoeveelheid vloeistoffen zelf met een maatbeker af. Het automatische reinigingssysteem bestaat uit drie fases met lauw, heet en koud water. Met het hete water van het middelste programma wordt het reinigingsmiddel meegenomen. Het systeem wordt na elke melkbeurt gespoeld. Dit gebeurt twee keer per week met zuur en twaalf keer per week met reinigingsmiddel.
Levensgevaarlijk
Johan Grolleman, adviseur bij Melkwinning J.A. in Zwolle (OV), hoort vaker dat boeren de vloeistoffen mengen. Soms is het onbewust, maar soms ook bewust. „Het is levensgevaarlijk, maar sommige veehouders denken dat het goed reinigt. Ze gieten het bij elkaar en rennen dan snel weg. Het probleem is dat door een keer extra reinigen het kiemgetalprobleem niet wordt opgelost. Het is maar een tijdelijke oplossing.” Het gebruik van vloeistoffen gaat vooral mis bij het werken op routine, volgens Grolleman. „Let daarom altijd op de kleuren van de verpakkingen. In de handel wordt hier al rekening mee gehouden.”Grolleman adviseert melkveehouders om goed op te letten. Bij twijfel altijd het programma opnieuw opstarten, is zijn devies. Dat melkveehouders bewust zijn van de gevaren, staat voor hem vast. „Ik heb nog nooit een boer gesproken die niet wist dat je dit niet kunt mengen.”
Storing opgelost
Het liep goed af met Herman Gras. Na een dag in het ziekenhuis mocht de melkveehouder aan het einde van de dag weer naar huis. De vijftig koeien heeft hij de volgende ochtend zelf weer gemolken. Drie dagen lang voelde hij een ‘kneep’ op de borst en was hij snel buiten adem. Inmiddels gaat het weer goed met de boer uit Doniaga. Op de dag zelf kwam onmiddellijk een servicemonteur om het systeem te controleren en een extra slang gemonteerd om herhaling te voorkomen.
Tekst: Brenda van Olphen