Benefietwedstrijd levert 5.790 euro op voor gruttoboerderij

„Het is één van de meest succesvolle gruttoboeren van Nederland. Het is zijn levenswerk geworden”, zegt Henk de Jong van het ANF. De manier van werken van Nijdam is volgens hem geen voorwaarde voor een goed weidevogelgebied Hij vindt dat ook veel gangbare boeren goed voor de natuur zorgen. Het bedrijf van Nijdam is wel het ideaal van de stichting. Het ANF wil daarom juist deze plek graag behouden.
Vogelkijkhutten
Murk Nijdam heeft een kleinschalig traditioneel bedrijf met ongeveer dertig melkkoeien op totaal 44 hectare land. De melkveehouder creëerde een eldorado voor weidevogels. Op één hectare mag pas vanaf 1 juni worden gemaaid en van 27 hectare grond mag vanaf 15 juni het gras worden gehaald. Nijdam kiest ook voor kruidenrijk grasland. Het terrein telt momenteel twee plasdrassen. Vanaf 2021 worden deze samengevoegd en voorzien van vier nieuwe vogelkijkhutten voor bezoekers en fotografen.
Alle maatregelen leverden in 2018 negentig gruttonesten op, waarvan zeventig broedparen met kuikens. Meer dan honderd soorten vogels zijn op het land geteld. Op het bedrijf wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het leef- en broedgedrag van de verschillende weidevogels. Vooral de grutto’s krijgen hierbij veel aandacht. De Jong: „Murk Nijdam is een uitzonderlijke boer. Hij heeft op eigen initiatief een proefboerderij voor vogels gemaakt.”
Boeren die land binnen een weidevogelkerngebied hebben kunnen bij provincie Fryslân tot en met 14 februari via hun agrarisch collectief subsidie aanvragen
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ellen Meinen