Kunstmest inperken met management

Verbeter het huidige management van de landbouwgrond en maak optimaal gebruik van het graslandbeheer. Dat is volgens adviseur Sytze Waltje een belangrijk onderdeel om het gebruik van kunstmest te verminderen. „Het draait om de drie p’s: welk product gebruik je, in welke periode en op welke plaats.”
Waltje heeft van precisielandbouw zijn specialisatie gemaakt. De project accountmanager bij DLV Advies uit Drachten deelde zijn kennis op het symposium. Het verminderen van kunstmest draait volgens hem om de bewustwording van het grasland. „Het gaat erom dat je weet wat al in je grond zit. Door het land te scannen, bouw je een een profiel van de bodem op. Zo weet je precies wat nodig is. Je neemt op basis van feiten maatregelen, die een maximaal rendement opleveren.”
Toplaag aangetast
Met het gebruik van meer dierlijke mest verwacht Waltje een besparing van 10 tot 15 procent op het gebruik van kunstmest. Dat is op zichzelf geen slecht product, vindt hij, maar „we moeten er anders mee omgaan. De zouten in kunstmest tasten de toplaag van het grasland aan. In die bovenste laag van het gras vinden heel veel processen plaats. Met kunstmest beschadig je dit systeem. Dat is een slechte zaak. Het land herstelt zich weer door minder chemie te gebruiken. Dat is duidelijk te zien bij boeren die naar biologisch zijn overgestapt. De bodem moet weer gaan werken in plaats dat we met kunstmest compenseren.”
Project Grasland
Negen boerenbedrijven nemen op dit moment de proef op de som. Verdeeld over Noordoost-Friesland, Groningen en Drenthe startte in oktober 2019 het project ‘Precisie met techniek in graslandmanagement’.
Lees aanstaande zaterdag 1 februari meer over Project Grasland en het terugdringen van kunstmestgebruik in het regionale agrarische vakblad Veldpost. Ontvangt u Veldpost nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op Veldpost? Klik dan hier.
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Ruth van Schriek