'Grutsk' laat leven van zes Friese melkveehouders zien

De film is gemaakt met ondersteuning van provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en LTO Noord. Zowel Van Hall Larenstein als het Nordwin College willen de film inzetten voor onderwijs. De film zal gebruikt worden als een startpunt voor discussies over de toekomstige bedrijfsvoering van deze toekomstige boeren. Naast Groenkennisnet is de film vrij beschikbaar voor andere voorlichtende en educatieve projecten.
Trots
In de documentaire laat de filmmaker de boeren aan het woord over verschillende onderwerpen die op dit moment spelen. Wat is de best haalbare harmonie tussen de melkveehouder, het landschap, de natuur en de maatschappelijke acceptatie? Kansen worden belicht en aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt gekeken naar de voor˗ en nadelen van ieder bedrijfstype. „Waar ben je trots (grutsk, red.) op was de eerste vraag die ik stelde”, zegt filmmaker Rob Busquet. „De antwoorden waren verrassend. Zo vertelde melkveehouder Hans Kroodsma uit Jannum dat hij het meest trots is op het weidebeheer voor vogels. Het aantal liters melk is minder van belang voor hem.”
Verschillende boeren
Naast Jannum komen Jaring Brunia uit Reard (biologische bedrijfsvoering), Rijer den Hertog uit Kollum (intensieve bedrijfsvoering), Tjerk en Jan Bar Hof uit Oldeberkoop (transformerend bedrijf), Welmoed Deinum uit Sondel (Biologisch dynamisch) en Geert Broersma uit Damwoude (traditionele natuurinclusieve bedrijfsvoering met oog voor de bodem) voorbij in de film.
De filmmaker had een duidelijk doel voor ogen toen hij de film afgelopen jaar draaide. „Ik wilde vooral laten zien dat er wel degelijk toekomst is voor de melkveehouderij”, zegt hij. „De boeren die ik heb gesproken zijn elke dag met hart en ziel bezig met hun bedrijf en bezig met tal van vragen. Ik wilde laten zien wat de kansen zijn van traditionele agrarische bedrijven, maar ook van boeren die een nieuwe weg zijn ingeslagen.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Rob Busquet