'Huidige grondprijs Noord-Nederland houdt geen stand'

De Europese concurrentiepositie is de afgelopen tien jaar verslechterd. De kostprijs was toen nog ‘gemiddeld’. „Inmiddels zijn wij diep in het rood gezakt. Om ons heen ontwikkelen ze door. Wees daarom scherp in je bedrijfsvoering. Wij moeten met de kostprijs aan de gang.” Volgens Hoksbergen is iedere cent marge die de boer pakt, goed voor vijf procent uitbreiding van het bedrijf. Op de huidige prijs is die marge er niet. Daarbij is het vreemd vermogen in het boerenbedrijf de afgelopen twintig jaar opgelopen naar tachtig procent. Dat maakt overname voor de jonge boeren lastig.
Inflatie
Grond doet het prijstechnisch de afgelopen zestig jaar ‘hartstikke goed’. „Het grondaanbod is beperkt. De belegger draait daarom een goed rendement. Die ziet een indexering plus de waardestijging. Dat levert een gemiddeld rendement op van negen procent. Het is geen wonder dat ze daarin willen investeren. Het wordt ruimschoots gecompenseerd met de inflatie.”
Prijsopdrijvend effect
Om de prijs te bepalen, spelen volgens de spreker verschillende factoren een rol. Vooral het aanbod beïnvloedt de grondmarkt. In Noord-Nederland staken jaarlijks 296 agrariërs hun bedrijf. Daarmee komt 11.000 hectare land op de markt. Daarvan blijft 9.000 hectare landbouwgrond, de rest verdwijnt van de markt. Volgens de cijfers is het aandeel landbouwgrond in erfpacht tien procent, de losse liberale pacht en reguliere pacht schommelen rond de dertig procent. De rest is overige pacht. „De verwachting is dat over dertig jaar reguliere pacht nog twintig procent is. Het aandeel erfpacht blijft beperkt”, voorspelt Hoksbergen. „We creëren een prijsopdrijvend effect voor grondgebondenheid.”
„De grondprijs kan geen peil houden”, concludeert hij. Het rendement is te laag en financieringslasten stijgen. Hoksbergen tempert de zorgen. „Een prijsdaling zoals in Denemarken gaat hier niet gebeuren. Daar zorgt de internationale markt wel voor.”
Tekst: Brenda van Olphen
Beeld: Susan Rexwinkel