Veld-post.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Drenthe
      • Flevoland
      • Friesland
      • Groningen
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesFlevolandFlevolandse sojabonen markt op als ‘Dutch Edamame’

Flevolandse sojabonen markt op als ‘Dutch Edamame’

Tien Flevolandse telers gaan samen met de bedrijven Dutch Soy en Green Organic uit Dronten (FL) hun verse soja als ‘Dutch Edamame’ in de markt zetten. De lancering van het merk vloeit voort uit het project FlevoVerseSoja om de regionale teelt en consumptie van verse soja te stimuleren.

De tien telers hebben eerder dit jaar gemiddeld zo’n vier hectare ingezaaid met het ras Edamame. De verwachting is dat de komende weken de oogst gaat plaats vinden. „Wat het ons gaat op leveren is nog even afwachten”, vertelt akkerbouwer Wouter Klaasse Bos. Hij ziet de samenwerking met andere telers en ook de inbreng van de provincie Flevoland als een grote meerwaarde. Die probeert namelijk een markt te creëren. De telers zien voordelen met de vlinderbloemige als bodemverbeteraar. „Natuurlijk gaat het om een goede balans tussen bodem en portemonnee. De rotatie geeft de teelt van sojabonen meerwaarde. We zullen nu moeten afwachten of het financieel gezien ook interessant is.”

Eiwitpuzzel

„Het is nu nog pionieren, maar we staan aan het begin van iets groots”, is de overtuiging van directeur Peter Strijk van Dutch Soy. „Provincie Flevoland nam het initiatief om meer plantaardige eiwitten uit de regio te halen. Hier staat het nu in de velden.” Woordvoerder Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance (GPA) ziet vooral kansen als hij kijkt naar het aandeel van sojabonen in de supermarktschappen, dat nu nog wordt geïmporteerd. „Hoe gebruiken we ons land en waar halen we ons eten vandaan? Dat zijn mondiale vraagstukken. Met lokale initiatieven als hier in Flevoland proberen we de eiwitpuzzel op te lossen.”

Foto van Martin de Vries
Tekst: Martin de Vries

Geboren en getogen in het Friese Oudehaske ontwikkelde Martin een grote interesse voor de landbouw. Als opgeleid journalist specialiseerde hij zich in de akkerbouw. Zijn overmatige dosis aan nieuwsgierigheid zet hij in voor het team rond Akkerwijzer.

Beeld: Martin de Vries

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Veldpost is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Noord-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Veld-post.nl en bevestig jouw aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Drenthe
  • Flevoland
  • Friesland
  • Groningen
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Veld-post.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Drenthe
        • Flevoland
        • Friesland
        • Groningen
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top