Schouten: 'Loket voor Groningse boeren met aardbevingsschade'

In gesprek met de familie en een aantal andere jonge boeren maakte zij bekend dat er na de zomer een speciaal loket gaat komen voor boeren die schade hebben door mijnbouwactiviteiten. „Hartstikke mooi”, vindt akkerbouwer Koos Meeuwes, die naast zijn eigen bedrijf namens het Gronings Agrarisch Jongeren Kontact ook actief is als één van de Groninger boeren die mee praat over de aardbevingsproblematiek aan de agrotafel.
Stroperig
„Het is eigenlijk aan de late kant. Al veel eerder had deen soortgelijke oplossing voor de sector moeten komen. De afhandeling van de bevingsschade bij boeren is afgelopen jaren bijzonder stroperig verlopen. Dat heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. Bij ons heeft het jaren geduurd voor we eruit waren dat er een regeling kwam voor twee zogenoemde karakteristieke schuren die fikse schade hebben opgelopen. Vooral de verbinding tussen ons woonhuis en de schuren is een probleem. In de schuren staan onze landbouwmachines en ligt een deel van de oogst. We kunnen nu ingrijpend verstevigen of besluiten over te gaan tot nieuwbouw. Ongeveer twintig procent van de totale kosten krijgen we vergoed.”
Sneller
Alma den Hertog, bestuurder van LTO Noord verwacht dat het voor boeren eenvoudiger gaat worden om de schade via een loket af te handelen. „Veel agrarische dossiers zijn tot nog toe blijven liggen. De voortgang tot nu toe minimaal, omdat er voorrang is gegeven aan standaard aanvragen tot nu toe”, zegt Den Hertog. „Binnen één loket vanaf de aanmelding tot en met de afhandeling kan alles integraal worden geregeld. Diverse andere factoren worden ook mee genomen, zoals versterken en mogelijke regelingen (kelders, PGSS, bouwregelingen, Nije Heerd, verduurzaming, vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening, karakteristieke panden enz) en de toekomst. Het gaat om maatwerk aanpak bij elk bedrijf. Een casemanager zal de dossiervoering doen. Minder complexe situaties zullen versneld kunnen worden afgehandeld.”
Meer bevingen
De verwachting van de akkerbouwfamilie Meeuwes en andere boeren in het gebied is dat vervolgschade door nog meer bevingen in de toekomst realiteit is. Minister Carola Schouten liet weten op het erf van de familie dat de afhandeling inderdaad soms beschamend lang duurt, maar dat het nu de hoogste tijd is dat er vaart wordt gemaakt. Stroperigheid moet verleden tijd worden door het nieuwe loket voor boeren is de belofte. Als boeren zich melden bij het loket krijgen ze een case-manager die met een team van deskundigen specifiek aan de slag gaat om een integrale en pasklare oplossing te vinden. Bureaucratie zou daarmee niet meer aan de orde zijn.
Zekerheid
Koos Meeuwes ziet het bezoek van Schouten als positief en hoopt dat de mensen van het nieuwe loket het waar kunnen maken om vertrouwen van boeren weer terug te winnen. Ondertussen blijven hij en andere belanghebbende partijen meedoen aan de Agrotafel onder leiding van oud-gedeputeerde Rein Munniksma. „Zo blijven we in gesprek met de overheden om het een en ander in juiste banen te leiden. Een zekerheid hebben we, van de aardbevingen zijn we voorlopig nog niet af.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ruth van Schriek