Melkveehouder Kooistra strijdt voor andere toegangsweg
‘Er is niet geluisterd naar onze inbreng’

„Het bleek dat er naar onze inbreng niet is geluisterd en dat er een toegangsweg naar onze boerderij is gekomen die wij niet zien zitten. Het is ons door de strot geduwd”, zegt Marcel Kooistra. „Onze familie gaat al 120 jaar over deze spoorwegovergang. Dat ie dicht moet tot daaraan toe. Maar dan willen we wel zeggenschap hebben over de omleiding.”
Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Volgens woordvoerder Paul Kremer van de gemeente Het Hogeland heeft de familie Kooistra zeer recent een schriftelijk aanbod van ProRail en de gemeente Het Hogeland ontvangen of zij ontvangen dat aanbod een dezer dagen. „Zolang de gebroeders Kooistra dat aanbod in beraad hebben, reageren wij niet inhoudelijk op de kwestie. ProRail en gemeente benadrukken dat zij open blijven staan voor overleg met de heren Kooistra”, zegt Paul Kremer.
Ongelukken
Volgens melkveehouder Marcel Kooistra is er tot nog toe geen brief binnengekomen. Ondertussen zien hij en zijn familie de afgelopen maanden met lede ogen aan hoe een parallelweg stukje bij beetje verrijst pal naast het spoor. Als deze klus is geklaard legt ProRail een nieuwe toegangsweg aan vanaf de boerderij van Kooistra naar de parallelweg. De onbewaakte spoorwegovergang wordt gesloten om in de nabije toekomst ongelukken te voorkomen.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof ProRail, de gemeente en de provincie Groningen een ‘prima’ oplossing hebben bedacht om het leven voor de familie Kooistra zonder al te veel problemen door te laten gaan. De melkwagen van FrieslandCampina en ander verkeer naar en van de boerderij blijft mogelijk doordat er een nieuwe parallelweg komt.
Nieuwe toegangsweg
Schijn bedriegt volgens melkveehouder Marcel Kooistra. „Ik vind het geen enkel probleem dat we over de nieuwe toegangsweg straks een stukje, zo’n 250 meter, moeten omrijden. Het punt is dat de nieuwe weg zoals die nu is ontworpen onveilig is. Mijn buurman rijdt daar straks met groot materieel over terwijl mijn vrouw en kinderen erlangs fietsen. De bewuste landeigenaar heeft bedongen dat er geen afrastering bij mag, dus we rijden over een kopakker. Dat wil zeggen dat hij met uitgeklapte machines kan rijden over deze weg. Tevens moet het traject langs het spoor komen zonder enige bescherming van een sloot of afrastering.”
Een ander zwaarwegend punt is dat de nieuwe toegangsweg uitkomt op een druk kruispunt waar vier routes op uitkomen. „We moeten dan rekening houden met de treinen op de spoorlijn, woon˗ en werkverkeer, landbouwverkeer en fietsers op het fietspad. Bovendien denken we dat de melkwagen van FrieslandCampina er met gladheid in de winter er ook problemen gaat krijgen omdat de weg niet recht is maar kronkelig verloopt.”
Andere oplossing
De melkveehouder heeft een andere oplossing bedacht. „Wij hebben voorgesteld om een rechte toegangsweg van het erf van de boerderij dwars door het land van de buurman naar de parallelweg aan te leggen. De kortste klap dachten wij, heel veilig en goedkoper.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen