Veld-post.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Drenthe
      • Flevoland
      • Friesland
      • Groningen
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesFrieslandVan Stralen: 'Sluit melkstromen op basis van samenstelling niet uit'

Living Lab Fryslan organiseert masterclass melkkwaliteit

Van Stralen: 'Sluit melkstromen op basis van samenstelling niet uit'

De samenstelling van het rantsoen van de koe wordt van groter belang voor zuivelondernemingen. Strategisch programmamanager Wiebren van Stralen van FrieslandCampina sluit niet uit dat er op korte termijn verschillende melkstromen komen op basis van de samenstelling van de melk.

Living Lab Fryslân organiseerde donderdag op de Dairy Campus in Leeuwarden een masterclass over melkkwaliteit in relatie tot natuurinclusieve landbouw. Wat is het effect van bedrijfsvoering en rantsoen op de melksamenstelling? Wiebren van Stralen gaf zijn visie vanuit de zuivelcoöperatie op het thema duurzaamheid. Hij denkt dat het nieuwe kwaliteitsprogramma Foqus Planet – met basiseisen voor algemene hygiëne, kwaliteit en veiligheid van melk, voer en water en diergezondheid en - welzijn - de nieuwe standaard wordt. „De markt is al zover dat die gezondheid en samenstellingen in de melk willen linken aan wat de boer doet. Aan ons als FrieslandCampina wordt gevraagd: Wat kun je bieden in de melk”, stelt hij.

Kwaliteit

De consument stelt eisen op gebied van duurzaamheid, nutriënten en het moet puur natuur zijn. „Dat betekent dat we steeds meer naar melkkwaliteit en componenten moeten kijken. Op dit moment komt er echter maar één type melk bij ons binnen. Gehomogeniseerd en gepasteuriseerd.” Van Straalen voorspelt dat er mogelijk verschillende melkstromen komen op basis van de componenten, die in de melk van de individuele melkveehouder aanwezig zijn.

Vetzuur

Professor Marije Strikwold van Van Hall Larenstein doet onderzoek melkkwaliteit in relatie tot weidegang en rantsoensamenstelling. Van weidegang is bekend dat er meer vetzuren terug in de melk komen. FrieslandCampina meet daarom ook op vetzuurprofielen. „De crux zit in het verklaren waardoor bepaalde zaken ontstaan. Welk kruid zorgt voor welk stofje? Is het stofje in de melk voldoende aanwezig om effect te hebben op de gezondheid van mens en koe? En wat gebeurt er in de pens?”

Grasland

Van Hall Larenstein heeft momenteel een pilotproject lopen, waarbij gekeken wordt naar de relatie tussen samenstelling van het grasland en componenten in de melk. Toch merkt zij wel op dat ieder bedrijf verschillen zijn. Grondsoort, weidegang, wijze van voederen. Het zijn allemaal invloeden, die van belang kunnen zijn op de aanwezigheid van bio-actieve stoffen. „Daarom moet er een integrale aanpak komen. Alle gegevens maken het voor de individuele boer alleen maar complexer. Die heeft echter wel handvatten nodig.”

Verandering

Programmaleider Theun Vellinga van Living Lab Fryslân ziet een groeiende interesse voor natuurinclusieve landbouw. Wat de verandering in de bedrijfsvoering doet met de samenstelling van de melk en hoe daar een goede boterham mee kan worden verdiend, leeft onder melkveehouders. „Het is interessant om te weten wat het verschil in melk is van boeren die een natuurinclusieve bedrijfsvoering voeren in tegenstelling tot boeren die actief zijn met de gangbare landbouw. Een meerwaarde in de samenstelling van de melk is voor de markt goed verkoopbaar. Daarom is meer onderzoek hiernaar essentieel om vervolgens tot een gunstig verdienmodel voor de boer te komen.”

Foto van Martin de Vries
Tekst: Martin de Vries

Geboren en getogen in het Friese Oudehaske ontwikkelde Martin een grote interesse voor de landbouw. Als opgeleid journalist specialiseerde hij zich in de akkerbouw. Zijn overmatige dosis aan nieuwsgierigheid zet hij in voor het team rond Akkerwijzer.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Veldpost is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Noord-Nederland in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Veld-post.nl en bevestig jouw aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Drenthe
  • Flevoland
  • Friesland
  • Groningen
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Veld-post.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Drenthe
        • Flevoland
        • Friesland
        • Groningen
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top