LTO: 'Verwilderde katten zijn bedreiging voor weidevogels'

„Deze verwilderende katten zijn een bedreiging voor weide- en akkervogels en ander klein wild. Dat gaat niet samen met het beleid dat is ingezet juist om deze vogels meer te beschermen.” Bloemerts reageert op het nieuws dat de provincie Drenthe bezwaren van LTO Noord, De Drentse Boermarken, Drents Particulier Grondbezit, Agrarisch Natuur Drenthe, de NOJG, Natuurvereniging Het Stroomdal en de Jagersvereniging vast houdt aan haar besluit om behandelde verwilderde katten terug te zetten in de natuur. De bezwaren van de zeven belangenorganisaties zijn door de provincie niet ontvankelijk verklaard.
Politiek
De betrokken organisaties zullen de politieke partijen van de Provinciale Staten op de hoogte brengen en hopen op zo een manier nog het tij te keren. „Met het niet ontvankelijk verklaren geeft de provincie onterecht aan dat de aan de bel trekkende organisaties geen belanghebbende zijn in deze zaak”, vindt Bloemerts. „Onbegrijpelijk. Bovendien is het erg jammer dat de provincie ons in het voortraject niet heeft geraadpleegd over dit probleem met verwilderde katten. Ook de Faunabeheereenheid is er niet bij betrokken. Boeren in het buitengebied hebben hier regelmatig mee te maken, het is dan ook vreemd om ons buiten te sluiten.”
Volgens Bloemerts zorgen de verwilderde katten voor veel overlast. Het Nederlandse buitengebied kent zo’n 165.000 verwilderde katten, die naar schatting 20 miljoen inheemse dieren op jaarbasis doden.
Terugzetten
De stichting Zwerfkatten Nederland is zover bekend nog niet bezig om in Drenthe zwerfkatten uit te zetten. Medewerkers van de stichting vangen eerst de zwerfkatten, chippen, castreren en steriliseren ze voor ze worden uitgezet. Volgens de organisatie is het geenszins de bedoeling om de katten in Natura 2000-gebieden of stiltegebieden uit te zetten. Alleen katten die in Drenthe zijn gevangen mogen in de provincie worden uitgezet.
„Dat stelt mij zeker niet gerust”, zegt Bloemerts. „Ik heb begrepen dat het om een uitsterfbeleid van de katten gaat door ze te steriliseren en castreren. Maar katten kunnen heel oud worden, twintig jaar is geen uitzondering. Daarnaast plaats ik mijn kantekeningen bij het niet uitzetten van katten in Natura 2000-gebieden. Katten worden niet in N2000-gebieden uitgezet maar landbouw en natuur lopen nergens zo veel in Nederland door elkaar als in Drenthe.”
'Juist goede zaak'
De stichting Zwerfkatten wijst erop dat het terugzetten van de katten juist goed is voor de wild- en vogelstand. Veel verwilderde katten komen van boerenerven. Boeren zouden de katten juist niet castreren of steriliseren met als gevolg dat meer katten rond het boerenerf en daarna in de natuur als ze verwilderen weer jongen krijgen. „Onze katten die worden terug geplaatst kunnen nooit meer jongen krijgen. Dus wij zorgen er juist voor dat er minder verwilderde katten zullen komen”, reageert een woordvoerder van de stichting zwerfkatten bij RTV Drenthe.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ruth Bouwstra