Akkerbouwer Zeewolde vreest wateroverlast en verzilting door nieuwbouwwijk

Met de door de provincie Flevoland verleende ontgrondingsvergunning mag de gemeente in een gebied van 21 hectare maximaal 70 centimeter en 85.000 kuub teelgrond weggraven, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Van Es zit er vlak naast met 120 hectare waardevolle akkerbouwgronden. Hij vreest grote schade, enerzijds door wateroverlast en anderzijds door verslechterende beregeningswaterkwaliteit. „Wij zitten tegen de dijk aan. Dat betekent als je zoveel grond weghaalt zout- en ijzerhoudend kwelwater omhoog gedrukt wordt. Dan moet ik straks beregenen met zout- en ijzerhoudend water. Dat is heel slecht voor mijn hoogwaardige landbouwproducten. Dan verbranden mijn planten op het land. Maar door het afgraven ontstaat er ook veel meer wateroverlast en dan staan mijn gewassen in natte perioden weg te rotten. De provincie en gemeente erkennen dat niet en weigeren maatregelen te nemen of een goede schaderegeling te maken” ,aldus Van Es bij de Raad.
Te laat
De woordvoerders van de gemeente Zeewolde en provincie Flevoland ontkenden dat de ontgrondingen tot ernstige vernatting van de landerijen en verzilting en verijzering van het slootwater zal leiden. Bovendien beloofden zij oplossingen voor Van Es te vinden mocht hij problemen krijgen met zowel de vernatting als met de beregening. Van Es vindt dat te laat en eist vooraf een sluitende regeling en ziet liever helemaal geen ontgravingen meer.
Potjes grond
Een door Van Es naar Den Haag meegenomen deskundige liet aan de hand van drie potjes grond zien hoe dom het is om juist op die plek in zuidoost Flevoland de laag teelaarde weg te graven. „Dan haalt de gemeente een goede teeltlaag weg en komen de huizen straks op een dikke laag niet waterdoorlatende zeeklei te staan. Dat leidt niet alleen tot wateroverlast op de akkers maar ook in de huizen. De nieuwe bewoners zitten straks allemaal met natte voeten. Het is ook onbegrijpelijk. Als Almere bouwt hogen ze bodem op met zand, in Lelystad hogen ze op met zand, dat doen ze ook in Dronten. Maar wat doet Zeewolde? Die graaft af en laat mensen straks in een put wonen. En een put loopt nu eenmaal vol met water”, aldus deskundige Sipke Veenstra. De Raad van State gaat alle voors en tegens nog eens bekijken en doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen