Andere aanpak van waterpeil nodig in provincie Drenthe

„Laten we ons niet vastleggen met hoe het waterpeil nu is geregeld door alleen naar de functie van een gebied te kijken, maar laten we in gesprek erover gaan met de waterschappen. Het gaat om maatwerk”, zei Jumelet afgelopen woensdagavond in het landbouwdebat in Zalencentrum Meursinge in Westerbork weten. De avond werd georganiseerd door LTO Noord en Drentse Agrarische Jongeren Contact (DAJK).
Jumelet reageerde met deze uitspraak op één van de drie stellingen die op deze avond van het landbouwdebat werd besproken. De laatste stelling van deze avond was: ‘Vanwege de noodzaak van voedselproductie mag er geen landbouwgrond verdwijnen en moeten de boeren de baas zijn over het waterpeil.’
Extreme weersomstandigheden
Bouchra Zouine (D66) vindt dat bij extreme weersomstandigheden er meer maatregelen moeten komen. „Bij extreme buien is meer berging nodig, bij extreme droogte moeten boeren gebruik kunnen maken van buffers waar water in is opgeslagen.”
Volgens Cees Bijl (PvdA) valt er niet aan te ontkomen dat boeren een deel van landbouwgrond moeten opgeven. „We zitten met een natuuropgave tot 2027 en we hebben te maken met het energievraagstuk. Een deel van het landbouwareaal zal dan ook verdwijnen. Wel is van belang dat er een verdienmodel voor boeren moet blijven.”
Functie in het gebied
Het is ‘helder’ volgens Bijl dat de overheid verantwoordelijk moet blijven als het gaat om het waterpeil. „Boeren bepalen dat niet. Belangrijk is om te blijven kijken naar de heersende functie in het gebied. De landbouw moet voorrang krijgen als deze in een gebied belangrijk is. Andersom geldt voor natuur hetzelfde.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ruth van Schriek