Oude antibiotica-zaak pluimveesector wordt vervolgd

In 2011 werden er door justitie invallen gedaan bij zes pluimveehouders en zes woningen in de provincies Groningen en Overijssel. Er werden zes verdachten opgepakt en er werd 3,5 ton illegale antibiotica voor pluimvee aangetroffen.
Fouten
Echter kwam het onderzoek in 2012 stil te liggen, toen het OM verschillende fouten maakte. Volgens de regionale omroep uit Groningen wilden advocaten de belangrijkste getuigen in de zaak, de chef van de CIE horen. Maar de officier van justitie nam het verhoor vlak voor het afleggen van de verklaring door met deze getuige. Later vond de rechtbank dat het OM een ‘weigerachtige houding’ innam, waarmee deze het recht tot verdere vervolging van de verdachte verspeelde.
Vervolgtraject
Het OM stapte vervolgens naar de Hoge Raad, die de zaak opnieuw terugwees naar de rechtbank in Groningen. Daarom worden er nu, acht jaar na de zaak, opnieuw getuigen gehoord. De verdediging van de verdachten is ontevreden over het vervolg van de zaak en heeft zelfs aangifte gedaan tegen de officier van justitie die de getuige destijds beïnvloedde. Echter heeft het niet tot een vervolging geleid.
Naar verwachting zal de zaak over illegale antibiotica in de pluimveesector in het voorjaar van 2019 vervolgd worden.

Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als...
Tekst: RTV Noord
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: RTV Noord