Boerengids.nl: ‘Kerst en oud en nieuw steeds vaker gevierd bij de boer’

Volgens oprichter Youri Nieuwenburg draait het vooral om de behoefte aan eenvoud en oprechte sfeer. „December is voor veel mensen intens. Op het erf vinden ze iets wat in de stad ontbreekt: stilte, ruimte en een warme winterbeleving. Je loopt een rondje langs de dieren, maakt een vuurtje buiten en begint de dag met verse producten. Dat geeft een soort rust die mensen zijn gaan missen.”
Feestmenu lokaler
Tegelijkertijd wordt ook het feestmenu lokaler, constateert Nieuwenburg. „Boerderijwinkels merken dat consumenten vlak voor kerst meer kiezen voor streekproducten zoals kazen, vlees en wintergroenten. Bedrijven tonen bovendien meer interesse in kerstpakketten samengesteld met lokale producten, soms aangevuld met een cadeaubon voor een overnachting bij de boer.”
Verlangen naar echtheid
„Wat je merkt is dat mensen tijdens de feestdagen verlangen naar echtheid”, constateert Nieuwenburg. „Een plek die niet gemaakt is voor de show, maar waar het leven echt voelt. De boerderij past perfect bij dat gevoel.” Volgens hem blijkt uit de zoekgegevens op Boerengids.nl dat steeds meer mensen in december gericht zoeken naar boerderijen die in de winter geopend zijn, zowel voor een verblijf als voor feestelijke streekproducten. Hij ziet dat veel boerderijen daarop inspelen en dat deze winteradresjes populair zijn.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Boerengids.nl



