Bacterie en mozaïek voornaamste oorzaken voor verlaging pootgoed

Vrijwel het gehele pootgoedareaal in Nederland dat is aangegeven voor de keuring is inmiddels eenmaal gekeurd. 80 procent hiervan is al voor de tweede keer beoordeeld door een keurmeester van de NAK. Voor 20 procent van het areaal is al loofvernietiging aangevraagd. Daarmee verloopt de veldkeuring heel voorspoedig volgens de NAK.
Regionale verschillen
Ten opzichte van het late seizoen van vorig jaar ligt het aantal verlagingen lager. Dat is volgens de keuringsdienst vooral terug te zien in dat er minder op bacterieziek is verlaagd. Het aantal verlagingen op virus ligt daarentegen wel iets hoger dan vorig jaar. Primair virus ziek is in 0.,55 procent van de gevallen de verantwoordelijk voor de verlanging.
Van de 41.231 hectare pootgoed dit jaar is tot nu toe 5,2 procent verlaagd (zie onderstaande afbeelding). In het gebied Noord I (kleigronden) is van de 15.209 hectare tot nu toe 5,9 procent verlaagd. Voor het gebied Noord II (zandgronden) ligt het verlagingspercentage tot nu toe op 6,3 procent. Voor Midden is dat 3,7 procent en in Zuid is 6 procent in klasse verlaagd. Het percentage afkeuringen landelijk ligt op 0,4 procent.
Oorzaken verlagingen
Bacterie is met 2,13 procent de grootste oorzaak van verlaging tot nu toe. Direct gevolgd door mozaïek met 2,12 procent. Daarna volgt bladrol. Sinds 2023 registeert de keuringsdienst apart weer bladrol. Dit jaar is er tot nu toe 0,42 procent (173 hectare) verlaagd op bladrol.Volgens de NAK is het aantal waarnemeningen van bladrol in percelen dit jaar extreem toegenomen. Het verlagingspercentage is ongeveer vergelijkbaar met eind vorig seizoen. Raszuiverheid is met 0,24 procent tot dusver de minst voorkomende oorzaak van verlaging.
Tekst: Renske van Valburg
Beeld: NAK