Groningse bomenlandbouw krijgt aandacht tijdens zomertour langs pionierende boeren

Tijdens de bijeenkomsten werd samen met aanwezigen gekeken naar de toepassingen van agroforestry. Voederhagen voor vee, boomgaarden voor kippen, combinaties van walnoten en granen en het inpassen van bomen in open akkerbouwgebieden. Ook kwamen er vragen op tafel over schaduw in relatie tot de gewasgroei, het gedrag van kippen in een boomgaard en de soortenkeuze in een voederhaag.
Enthousiaste bezoekers
Zo’n zestig boeren en twintig andere geïnteresseerden namen deel aan de vijf bijeenkomsten die Agroforestry Netwerk Groningen organiseerde. De deelnemende boerenbedrijven liggen in Bedum, Hellum, Niehove, Loppersum en Oostwedde. Ineke van de Ven is akkerbouwer in Nieuwolda en bezocht de bijeenkomst in Niehove. „Het is goed om nieuwe kennis op te doen en zo open van gedachten te wisselen en te leren van ervaringen. Mooi was om over de organisatie Meerbomennu te horen, die zaailingen oogst en verspreidt. Op ons bedrijf groeien veel essen en esdoorns en ik heb ons daarom meteen aangemeld als oogstlocatie”, aldus Van de Ven.
Pioniers die leren en kennis delen
Jasper Tiemens laat als coördinator van het Agroforestry Netwerk Groningen weten blij te zijn met de pioniers die veel leren over wat er werkt op hun bedrijf, op hun bodem en in hun landschap. „Agroforesrty staat nog in zijn kinderschoenen, maar we krijgen de kans om met hen mee te leren. Elke plek vraagt om maatwerk en juist daarom is het waardevol om boeren samen te brengen, kennis te delen en van elkaar te leren”, besluit hij.
De volgende boeren deelden hun kennis met de aanwezigen:
- Jan Blom in Bedum
- Jan Pieter van Tilburg in Hellum
- Erik en Marjan van der Velde in Niehove
- Piet Glas en Angela Rijnen in Loppersum
- Rianne Luring (als netwerkcoördinator) in Onstwedde

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Agroforestry Netwerk Groningen