Blauwtongmonitoring vervangt standaard bloedtest per 1 juli

Doel van dit systeem is om de situatie rondom blauwtong in Nederland in de gaten te houden en een vinger aan de pols te houden voor wat betreft de mogelijke introductie van andere serotypen. Dierhouders kunnen wel nog altijd zelf kiezen voor het laten testen van dieren op eigen kosten.
Coördinatie GD
Het nieuwe monitoringsprogramma wordt gecoördineerd door GD en regionale dierenartspraktijken spelen een centrale rol. De nieuwe aanpak is tot stand gekomen na advies van een expertpanel bestaande uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Royal GD en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Het expertpanel was door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) om advies gevraagd. LVVN bereikte vervolgens met sectororganisaties zoals LTO overeenstemming over de nieuwe aanpak voor het monitoren van blauwtong in Nederland.
Monitoringssysteem blauwtong
Voor het monitoringssysteem is Nederland in twintig regio’s verdeeld, die ieder een aangewezen dierenartsenpraktijk bevatten. Dit betreffen dezelfde regio’s en dierenartspraktijken die in de periode 2012-2022 bloedmonsters instuurden om de vrijstatus van Nederland te bewaken.
Drie bloedmonsters
De aangewezen regionale dierenartspraktijk mag van veertien UBN’s drie bloedmonsters insturen van herkauwers (runderen, schapen en/of geiten) met klinische verschijnselen van blauwtong. Deze bloedmonsters worden via GD naar WBVR gestuurd, waar wordt getest op aanwezigheid van het blauwtongvirus. Er wordt zowel algemeen op aanwezigheid van het blauwtongvirus getest, als specifiek op serotype 3 en 12.
Direct verder onderzoek
Mocht blauwtongvirus aangetoond zijn en het betreft niet serotype 3 of 12, dan wordt direct verder onderzoek ingesteld. LVVN, NVWA, GD en WBVR overleggen daarnaast maandelijks met de sectorpartijen over de bevindingen uit deze analyses en andere bij de genoemde organisaties binnengekomen signalen op het gebied van blauwtong.
Meldplicht klinische verdenkingen
Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte (categorie c). Dierhouders en dierenartsen zijn verplicht verdenkingen van blauwtong bij de NVWA te melden, ook nadat het nieuwe monitoringssysteem op 1 juli is ingegaan. Hiervoor is een online formulier beschikbaar.
Evaluatie monitoringsprogramma
Aan het eind van dit jaar zal het monitoringsprogramma worden geëvalueerd. Op basis van de ervaringen met het nieuwe systeem, wordt een plan ontwikkeld voor de aanpak in 2026. Deze monitoring kan in de toekomst ook worden gebruikt om de BTV-vrijstatus terug te krijgen. Nederland moet daarvoor aantonen dat het virus gedurende drie jaar niet meer aanwezig is.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief