Video: Overtollige eiwitten uit gras door nieuwe perstechniek
Dankzij het nieuwe proces wordt lokaal geproduceerd plantaardig eiwit een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja, aldus Grassa dat het proces heeft ontwikkeld. Slootsmid ontwikkelde en produceerde de daarvoor benodigde persinstallatie.
Nieuw verdienmogelijkheden
De nieuwe techniek verlaagt volgens Grassa niet alleen de milieubelasting, maar biedt nieuwe verdienmogelijkheden voor melkveehouders. ‘Het overblijvende ontsloten gras is een hoogwaardig en duurzaam ruwvoer dat in plaats van kuilvoer in het rantsoen van melkvee gevoerd kan worden’, legt Grassa verder uit. ‘Doordat er minder ruw eiwit in het voer aanwezig is, nemen ammoniak- en fosfaatemissies significant af, bij gelijkblijvende melkproductie. Ook heeft de geproduceerde melk een lagere CO2 footprint.’
Na diverse proefopstellingen
Grassa meldt de afgelopen tien jaar intensief te hebben geëxperimenteerd met deze zogeheten ‘grasraffinage’ in diverse proefopstellingen. ‘Dankzij recente financiering kan deze beproefde techniek nu worden opgeschaald naar een professionele installatie met een uitbreidbare capaciteit.’ Aldus Grassa.
Stort- en doseerbunker
De installatie bestaat uit een stortbunker, waarin een volle opraapwagen in één keer kan worden gelost. Aldus de uitleg van Grassa. ‘Vanuit deze stortbunker wordt het gras gelijkmatig gedoseerd naar de persen via een speciaal ontworpen doseerbunker, waardoor de doorstroming efficiënt en continu verloopt.’ Na persing wordt het gewonnen grassap afgevangen voor verdere verwerking. Het resterende ontsloten gras kan vervolgens worden ingekuild voor later gebruik als voedzaam ruwvoer.
16 ton per uur
Met een installatie kan tot ongeveer 16 ton vers gras per uur worden verwerkt, meldt Grassa. ‘De persinstallaties worden geplaatst bij loonwerkers, die ook de logistiek rond de pers voor hun rekening zullen nemen.’ De eerste persen installeert Grassa eind 2025 bij loonwerk bedrijf Hofmeijer Voorst (GD) en bij De Wit Beemster (NH).

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Agrio videoproducties