Bieten rooien lastig door structuur grond

Het rooien ging erg slecht dit jaar, zegt Fledderman. „De structuur van de grond is niet best, de ondergrond is taai en de bovengrond is nat. De grond zakt niet meer uit. Collega’s uit het hele gebied klagen erover. Er is gewoon geen structuur dit jaar. Het rooien gaat daardoor heel zwaar en moeilijk. We zijn veel meer uren kwijt om de bieten te rooien.”
Verslemping van de grond
Op 22 maart zaaiden de drie vaste werknemers van het bedrijf de suikerbieten in op lichte zavel- en kleigrond. „Achteraf gezien had ik beter later kunnen zaaien”, zegt Fledderman. „Na het zaaien kwam er een periode van heel veel regen waardoor het bietenzaad door verslemping van de grond niet tot wasdom kon komen. Op 22 april heb ik dan ook een perceel van 35 hectare over moeten zaaien.”
Ondanks de slechte start in het voorjaar is het groeiseizoen voor de suikerbieten redelijk verlopen vindt Fledderman. „We hebben geen problemen gehad met ziekten of onkruid. Dat hebben we goed in toom kunnen houden. Het heeft ook te maken met de nieuwe rassen waardoor ziekten ook minder kans krijgen. Dit jaar heb ik AnnaLaura en BTS 110 ingezaaid.”
Lees het volledige artikel in Veldpost van zaterdag 21 november
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Susan Rexwinkel