Insectenkweker uit Beilen met ‘Swahili’-naam weer bij de hoogste rechter

„Dat is wel een grappig verhaal", erkende Katoele. „We wilden geen doorsneenaam waar insecten, of maden in voorkwamen. Dus vroegen we aan een internetprogramma de naam van insect in andere talen. En daar kwam Wadudu uit. Dat is insecten in het Swahili. at was 'm toen we 'm zagen. Geen duur marketingsbureau voor nodig, alleen even goed zoeken. En het sluit mooi aan bij het plaatselijke dialect als het vraagt wat doe jij nou: Wahdoedoenoeh.”
Rechter Van Veldhuizen en de andere aanwezigen in de rechtszaal begrepen nu hoe die vork in de steel zit. Maar wat de voormalige buurman van insecten- en madenkwekerij Wadudu betreft heeft het bedrijf van Katoele maar één naam: Insectenstank en overlastbedrijf. Ex-buurman Luuk Oosting zei in Den Haag te hopen dat de Raad van State de gemeente Midden-Drenthe eens flink op vingers tikt, zodat zij een forse schadeclaim op de stoep van het gemeentehuis kunnen deponeren.
Ver onder marktprijs
Want daar heeft ex-buurman Oosting en diens vrouw alle recht op, zo maakte zijn raadsvrouw donderdag tijdens een rechtszaak over Wadudu duidelijk. Oosting zou onder meer recht hebben op een forse schadevergoeding, omdat hij zijn woning nabij Wadudu ‘ver onder de marktprijs’ heeft moeten verkopen.
Reden was de nabijheid van de overlast gevende insectenkwekerij en de negatieve publiciteit over de locatie. Verder hebben Oosting en diens vrouw flinke emotionele schade opgelopen door al het gedoe rond Wadudu. De gemeente Midden-Drenthe weigert evenwel een cent schadegeld uitkeren. Volgens haar is alles nu in orde en is er geen overlast meer. Verder vindt de gemeente dat de familie Oosting destijds in een bedrijfswoning woonde en daardoor geen recht had op volledige milieubescherming zoals die voor een burgerwoning geldt.
Verbeterd
De situatie is overigens sindsdien wel verbeterd, nadat Wadudu de schoorsteen aanpaste en de productie van maden en insecten, die als proteïnerijk veevoer dient, naar Hoogersmilde verplaatste. In Beilen doen de ondernemers alleen nog onderzoek en experimenten met de kweek van meelwormen als alternatief veevoer. Daarbij zou ook de Universiteit van Wageningen betrokken zijn, zei één van de drijvers van het onderzoekslab in Den Haag.
Overigens is de productie-kwekerij in Hoogersmilde eerder failliet gegaan maar heeft het bedrijf inmiddels een doorstart gemaakt. De Raad van State stelde tijdens de rest van de zitting een groot aantal technisch-juridische vragen en beslist binnen enkele weken of en in welke mate Midden-Drenthe steken heeft laten vallen en of Oosting al dan niet een succesvolle schadeclaim kan indienen. Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek